Limbajul vulgar in adolescenta

Limbajul vulgar in adolescenta

0
adolescenti (http://1.bp.blogspot.com)

adolescenti (http://1.bp.blogspot.com)Un studiu efectuat de cercetatorii americani a scos la iveala faptul ca adolescentii care sunt expusi la limbajul vulgar de la televizor devin mai toleranti cu injuraturile.

Mai mult, acestia vorbesc mai urat si folosesc des invective, raporteaza LiveScience.com.

“Folosirea injuraturilor reprezinta, in multe cazuri, un prag psihologic. Un adolescent care incepe sa utilizeze foarte des invective in limbaj este mai predispus sa devina agresiv si fizic, nu doar verbal“, a declarat Sarah Coyne, cercetator-sef.

Savantii au strans un numar de 226 de adolescenti americani pe care i-au supus unor teste psihologice pentru a afla in ce masura au fost expusi la programe TV si jocuri video violente, in care se utilizeaza injuraturile.

Cercetatorii au incercat sa afle si parerile subiectilor cu privire la agresivitate si limbaj obscen.

In urma studiului, oamenii de stiinta au gasit o legatura intre folosirea invectivelor si cantitatea de agresivitate consumata prin intermediul mass-media. Mai mult, savantii au descoperit ca acei adolescenti care aveau un discurs plin de injurii erau mai violenti decat tinerii obisnuiti.

Cercetatorii ii sfatuiesc pe parinti sa incerce sa controleze programele la care sunt expusi copiii ca sa ii protejeze de comportamentele agresive.

Criticii studiului contesta validitatea rezultatului. Acestia considera ca injuraturile sunt necesare pentru tineri pentru ca ii ajuta sa priceapa mai bine ideea de umor si le ofera o cale de a se defula. Mai mult, utilizarea limbajului profan actioneaza ca un liant social, aminteste www.modista.ro.

Injuraturile sunt expresii care nu trebuie cenzurate. Au rolul lor psihologic iar cercetatorii trebuie sa tina cont de asta. Nu au facut-o si asta stirbeste autoritatea studiului”, a declarat Timothy Jay, profesor-cercetator la College of Liberal Arts.