Lipsa poftei de mancare la copii: fita sau boala?

Lipsa poftei de mancare la copii: fita sau boala?

0

Fiecare familie se poate confrunta la un moment dat cu refuzul copilului de a manca. Desi aceasta situatie este uneori stresanta pentru parinti, incercam totusi sa va incurajam si sa va spunem ca, de obicei, apetitul, se intoarce mai devreme sau mai tarziu, si rareori exista motive serioase de ingrijorare.
Poate fi foarte obositor si dificil pentru parinti sa se loveasca de rufuzul copilului de a manca, indiferent ce ii pun in farfurie. Pe de alta parte, lipsa poftei de mancare, pe termen lung poate duce la anemie, de exemplu. Afla din articolul de mai jos care pot fi cauzele lipsa poftei de mancare ca sa stii cum sa actionezi.

Daca cel mic nu mananca nici macar jumatate din ce-i pregatesti zilnic, situatia necesita mai multa atentie din partea ta. Oricum, inainte de a lua orice masura, ar trebui sa determini cauza pierderii poftei de mancare, pentru ca in functie de aceasta, vei stii ce ai de facut in continuare. Cauzele pot fi impartite in trei grupe.

  • Sanatatea copilului. Este posibil ca lipsa poftei de mancare sa fie provocata de anumite infectii, de paraziti (cum ar fi trichinela), de probleme cu stomacul sau cu pancreasul. 
  • Meniul monoton. Atunci cand cantitatea de gustari dulci din timpul zilei acopera necesarul de calorii al organismului copilului, acesta nu va mai avea chef de mancare. Sau atunci cand meniul este monoton si acelasi pentru o lunga perioada de timp, este normal ca cel mic sa fie plictisit si sa nu mai aiba pofta de mancare.
  • O cauza psihologica. Atunci cand copilul este stresat sau resimte o presiune asupra lui, de exemplu daca are probleme la scoala, incepe sa piarda din greutate. Vorbeste cu el si afla daca il preocupa ceva si din aceasta cauza nu poate sa manance.

Totusi, de multe ori este dificil, ca parintele, singur, sa determine cauzele pentru lipsa poftei de mancare. Asa ca, daca problema persista, trebuie sa apelezi la ajutorul medicului pediatru. Medicul va solicita efectuarea mai multor teste, in primul rand analize de sange (inclusiv nivelul fierului) si examinarea fecalelor pentru paraziti.