Operatiile chirurgicale

Operatiile chirurgicale

0

Din pacate, unii copilasi sunt nevoiti sa fie internati pentru scurte interventii chirurgicale, fie ca sunt operatii mai putin sau mai mult serioase. Copiii sunt copii si ei se simt bine, se obisnuiesc repede cu atmosfera de spital. Dar oare cum poate fi pregatit un copil pentru un asemenea eveniment?

In astfel de momente cel mai important lucru ramane ca parintii sa nu fie nelinistiti. Acest gen de operatii se practica in mod curent si multe nu sunt periculoase. Conteaza latura psihologica. Daca operatia este obligatorie, inseamna ca dupa efectuarea ei, copilul se va simti mult mai bine. La acest lucru trebuie sa se gandeasca parintii. O operatie este intotdeauna un lucru neplacut, dar scopul ei este sa vindece tulburarile pe care le are copilul acum si care s-ar agrava daca operatia nu s-ar face imediat.

Cum il poti ajuta pe cel mic? In primul rand ii poti cere medicului sa stai cat mai mult alaturi de copil. Poti pregati din timp cateva jocuri cu papusi, in care una este asistenta, una este medic si pe acestea sa i le dai la spital, in ziua operatiei. Dupa interventii mai serioase, copilul poate sta spitalizat si cateva luni, iar la o varsta mica aceasta perioada inseamna enorm. Trebuie sa fii alaturi de el cu toata fiinta ta.

Interventiile minore, precum cele de fimoza la baietei, sunt extrem de frecvente. Este vorba despre mici anomalii ale penisului, preputul fiind prea stramt si poate jena copilul la urinat si de fiecare data cand are erectii. Acestea devin dureroase, iar iarna tind sa se fisureze. Multi baietei au fimoza si nu exista motive pentru care sa nu fie operati. Trebuie sa li se explice parintilor ca aceasta este necesara, daca vor ca cei mici sa aiba un penis sanatos si daca nu vor sa mai sufere cand au erectii. Este bine ca parintii sa stie ca aceasta operatie nu este foarte dureroasa.

Hiposadias este o alta afectiune care poate interveni la micutii baieti si aceasta inseamna ca orificiul penisului in loc sa fie in centrul glandului este dedesubt, uneori langa gland, alteori langa radacina penisului. Un baiat care are aceasta afectiune se uda cand face pipi. Este foarte neplacut, si in cazul acesta, o operatie nu ar face decat sa aduca bucurie.

Parintilor le este iontotdeauna teama cand copilul lor este atins. Dar atunci cand copilul va fi mult mai fericit decat inainte, si mai sanatos, aceasta cantareste mai mult in balanta. La spital, copiii isi gasesc intotdeauna tovarasi de joaca. Cand copilul este la spital, e foarte important sa fie vizitat in ziua promisa. Mama sa nu-i promita ca va veni intr-o anumita zi, daca stie ca nu va putea sa o faca. La spital, copilul poate incepe sa planga, insa plansul este normal, iar parintii trebuie sa aiba curajul sa il suporte.

Sursa: Cand apare copilul, Francoise Dolto