Oregano – un puternic antioxidant

Oregano – un puternic antioxidant

0

are-natural-antimicrobial-compounds-the-future-for-delaying-bread-mold

Picture 1 of 2

Multi dintre noi se gandesc la pizza, cand aud de oregano, aceasta planta minunata care adauga un gust cald, balsamic si aromat unui numar mare de preparate, in special mancarurilor din bucataria mediteraneana. Aflati mai multe despre oregano in materialul de mai jos oferit de prietenii nostri de la www.gatesterapid.ro Oregano este recunoscut pentru proprietatile sale aromatice inca din cele mai vechi timpuri, cand grecii si romanii cultivau oregano ca simbol al bucuriei si fericirii. La nuntile grecesti si romane era o traditie ca mirii sa fie incoronati cu un laur din oregano. Aceasta planta a fost cultivata in Franta inca din Evul Mediu, iar in secolul al XX-lea a devenit cunoscuta si in Statele Unite.

Gustul placut, balsamic si aromat de oregano se potriveste perfect bucatariei mexicane, italiene, grecesti si frantuzesti. Acest condiment foarte popular, al carui nume inseamna “bucuria muntelui” este disponibil pe tot parcursul anului. Se mai numeste si maghiran salbatic in multe tari ale Europei, deoarece este in stransa legatura cu maghiranul dulce. Este o tufa mica, cu tulpini multi-ramificate acoperite cu frunze mici, ovale, de culoare gri-verde si flori mici albe sau roz.

Beneficii pentru sanatate
· efect anti-bacterian,
· oregano contine numerosi fitonutrienti care s-au dovedit a functiona ca antioxidanti puternici,
· sursa foarte buna de fibre, s-a dovedit ca dietele bogate in fibre reduc nivelul ridicat al colesterolului si reduc riscul de cancer de colon,
· sursa bogata in multe substante nutritive: vitamina K si E, mangan, fier, calciu.

Sfaturi pentru gatire  sau cum sa ne bucuram de gustul oferit de oregano
· oregano, fie in forma proaspata sau uscata se adauga la sfarsitul procesului de preparare, deoarece caldura poate provoca cu usurinta pierderea aromei sale delicate
· data viitoare cand va bucurati de o felie de pizza, condimentati-o cu cateva funze de oregano proaspat,
· oregano merge foarte bine cu ciuperci sote si ceapa, mancaruri de legume pregatite din dovlecei, zucchini, cartofi, fripturile de vita, porc si miel,
· in salatele grecesti si preprarate din peste,
· adaugarea catorva crengute de oregano proaspat intr-un recipient cu ulei de masline va infuza uleiul cu esenta plantei,
· oregano proaspat aduce un plus de aroma omletelor,

Pastrare si depozitare
Oregano plantat in ghiveci se tine pe pervazul ferestrei, deoarece iubeste soarele. Frunzele stranse se infasoara intr-un prosop de bucatarie umed si se pun in frigider pentru 1-2 zile. Pot fi, de asemenea, inghetate, fie intregi sau taiate, in recipiente inchise ermetic.
De asemenea, oregano poate fi congelat in tavita de cuburi de gheata, acoperit cu apa. Apoi pot fi adaugat in pregatirea supelor sau fripturilor. Oregano uscat se pastreaza in recipient din sticla sigilat, in loc racoros, intunecat si uscat timp de aproximativ 6 luni.