Pareri Pro si Contra dictionarelor in format fizic

Pareri Pro si Contra dictionarelor in format fizic

0

Dictionarele, de-a lungul timpului au suferit odata cu operele tiparite o mare schimbare: au urmat trendul si au ajuns digitalizate. Daca in trecut nu gaseai o casa fara un doom dictionar, acum, o parte dintre copii nici nu stiu cum arata un dex tiparit.

Din lipsa de timp, tot mai multi tineri si adulti ajung sa se consulte cu dex-ul online in detrimentul dex-ului traditional motivand ca atunci cand cauta “dex pret” li se pare ca un dictionar tiparit ar fi mult prea scump pentru bugetul lor. Pe langa asta, tot ei spun ca de cele mai multe ori cand au nevoie de explicarea unui cuvant mereu sunt pe drumuri si aproape niciodata acasa.

Si totusi, care sunt argumentele pro, daca cele contra sunt cele mentionate anterior? Ei bine, acestea sunt destul de subiective si specifice fiecarui cititor in parte:

– Sunt aspectuoase si arata bine in biblioteca.

Foarte multi cititori prefera sa aiba in casa un dictionar tiparit din doua motive. In primul rand pentru ca cititul din carte ofera informatii pe termen lung, iar in al doilea rand pentru ca un dictionar in format fizic are o anumita prestanta si arata superb pe orice raft de biblioteca.

– Au un miros specific procesului de tiparire.

Iubitorii de carti cunosc foarte bine mirosul deosebit al cartilor noi, proaspat tiparite. Ei bine, foarte multi cititori prefera sa detina un dictionar in format fizic si din acest motiv pentru ca ei asociaza cartile, direct cu mirosul de tiparire.

– Nu trebuie sa stai cu ochii intr-un ecran pentru a citi din el.

Poate cel mai important argument pro dictionarelor in format fizic este faptul ca nu trebuie sa privesti printr-un format electronic pentru a citi explicatiile cuvintelor de care ai nevoie. Astfel, obtii informatiile direct din cartea tiparita si nu prin intermediul virtual al ecranelor.

Pe de alta parte, singurele argumente contra dictionarelor tiparite sunt:

– Greutatea cartilor tiparie, respectiv greutatea dictionarelor.

De cele mai multe ori, oamenii se gasesc in situatia de a cauta explicatia unui anumit cuvant cand nu se afla in confortul casei si atunci apeleaza direct la internet pentru a afla informatiile dorite.

Desi dictionarul are un pret potrivit pentru informatiile pe care le ofera, multe persoane justifica absenta unui dictionar prin prisma unui pret mult prea piperat.

Astfel, alegerea formatui unui dictionar ajunge sa fie de multe ori o decizie luata pe baza unor pareri pur subiective. Cu toate acestea, tinand cont de opiniile clientilor, Editura Univers Enciclopedic indemana in continuare publicul sa apeleze la cartile din biblioteca pentru informatii sau relaxare si ii invita pe romani sa descopere titluri la oferta pe site-ul univerenciclopedic.ro.