Pregateste-te pentru conceptie

Pregateste-te pentru conceptie

Daca iei in calcul posibilitatea de-a ramane insarcinata, probabil ca te-ai intrebat deja cat timp iti va lua pana cand vei concepe, cand este bine sa faci sex sau cat de des. Iata care sunt cele mai importante aspecte si cum te poti pregati cel mai bine pentru acest moment unic din viata ta.

Oare care sunt sansele sa raman insarcinata luna aceasta? Este intrebarea pe care si-o pun toate femeile care si-au dat liber la sarcina. Pentru majoritatea cuplurilor, incercarea de-a avea un copil se finalizeaza cu o sarcina in prima sau a doua luna in 15% pana la 25% dintre cazuri. Iata care sunt factorii care pot afecta sansele de-a ramane insarcinata:

  • Varsta – Dupa ce atingi pragul de 30 de ani, sansele tale de a concepe atunci cand iti propui, scad pe masura ce ajungi spre varsta de 40 de ani;
  • Ciclu neregulat – Daca nu ai un ciclu regulat, este foarte dificil sa poti calcula perioada fertila, asadar este mai greu sa stii cand este ideal sa faci sex;
  • Frecventa sexului – Cu cat faci sex mai rar, cu atat scad si sansele de-a ramane insarcinata;
  • Perioada de cand incerci sa ramai insarcinata – Daca nu ai ramas insarcinata dupa un an de incercari, sansele tale mai degraba scad. Discuta cu medicul despre teste pe care le poti face atat tu cat si partenerul tau, pentru a afla daca se pune problema infertilitatii;
  • Bolile sau diferite afectiuni pot afecta sansele de-a ramane insarcinata.

Intrebare: Eu si sotul meu am inceput sa concepem. Am intrerupt de curand tratamentul cu anticonceptionale si mi-ar placea sa raman insarcinata in urmatoarele luni. Ce putem face in tot acest timp?

Raspuns: Mai intai este important sa iei vitamine prenatale care contin acid folic. Discuta cu medicul ginecolog pentru a-ti prescrie ceva potrivit. Te ajuta foarte mult daca iei acid folic inainte de conceptie deoarece reduce riscul de spina bifida sau alte boli de ordin neurologic.

In al doilea rand, este bine sa nu te frustrezi daca nu poti concepe imediat. Acorda-ti un ragaz de cateva luni, chiar pana la un an. Majoritatea femeilor pot concepe fara probleme, atunci cand renunta la pilulele anticonceptionale. In timpul perioadei fertile vei observa o schimbare in consistenta secretiei vaginale: aceasta va fi mai clara.

In al treilea rand, daca esti fumatoare, acesta este momentul sa renunti. Fumatul poate creste riscul de pierdere a sarcinii, o nastere prematura sau greutate mica a bebelusului, la nastere. Daca partenerul tau fumeaza, ar trebui sa renunte si el.