Primele sanctiuni

Primele sanctiuni

Suntem cu totii pentru o politica de maxima blandete fata de copiii mici. Cu toate acestea, cum trebuie introduse primele sanctiuni la un copilas de un an care incepe sa mearga si pune mana peste tot?

Recomanda aceasta pagina! Un parinte iti va multumi:

Daca interzici un lucru, nu inseamna ca trebuie sa o faci urland. Iar blandetea nu exclude fermitatea si nici anumite interdictii motivate de prudenta. Dar daca un copil incepe sa puna mana peste tot, trebuie luate din calea copilului obiectele priculoase si trebuie lasat sa experimenteze, nu punandu-l in tarc, ci dimpotriva, lasandu-i la indemana cutii de carton cu care sa se joace, in care sa se ascunda, mici obstacole peste care sa treaca.

La varsta de un an cuburile de constructii nu sunt inca pentru el. Il enerveaza si aceasta este cea mai buna dovada. Daca esti si tu in camera, lasandu-l sa umble in patru labe, supravegheaza-l. Fiind la varsta jocurilor simple, cand incepe sa faca si primii pasi, nu trebuie sa-l inchizi intr-un tarc ci sa-l inveti sa apuce lucrurile.

Sa-i pui intr-o cutie tot felul de lucruri: mosoare, bucatele de covor, gheme de lana, sonerii vechi, chei, o clanta veche, tot ce poate parea interesant de luat in mana. Dar sa aiba si jucarii si sa-l lasi sa se joace cu toate acestea si sa le ia in mana, numindu-le pe fiecare si vorbind despre ele.

Mai sunt si mamele care merg de mana cu copiii lor prin casa, pentru ca asa vor acestia si oricum daca nu au altceva mai bun de facut, ce poate fi rau in asta? Aceasta este tipologia de mama care nu isi poate vedea copilul nemultuimit. Copilul trebuie lasat sa se joace si singur iar ea sa-si vada de treburile sale de femeie.

Tarcul trebuie folosit cand mama nu poate supraveghea copilul. In rest sa il lasi prin casa, sa se tina dupa tine. Un copil care se catara pe mese, bineinteles este un copil inteligent din punct de vedere al folosirii musculaturii. In sensul acesta trebuie sa-l ajute, si de indata ce va putea, chiar si acum daca asta il preocupa, sa-l lasi sa se joace cu apa pusa intr-un lighean.

Este important ca o mama sa stie cum sa-l faca pe un copil sa cunoasca lucrurile pe care poate sa puna mana si lucrurile periculoase. Se poate incepe cu stiloul lui tata sau cu trusa de cusut a mamei, de exemplu: se poate uita la ele, le poate observa cu atentie, dar nu trebuie sa puna mana. De asemenea il poti lasa sa sara intr-un pat, de exemplu sa se catere pe el si sa alunece jos. Toate acestea sunt pentru varsta lui. Si nu acele lucruri savante pe care i le propune o mama cu pretentii si care il plictisesc pe cel mic.

Sursa: Cand apare copilul, Francoise Dolto
Fara comentarii

Lasa un comentariu