Prematuritatea copilului determina un IQ mai scazut

Prematuritatea copilului determina un IQ mai scazut

bebelus care citeste (www.sanatate.bzi.ro)

bebelus care citeste (www.sanatate.bzi.ro)Nasterea prematura este traumatizanta atat pentru bebelus, cat si pentru mama. Medicina moderna a gasit cai de a imbunatati prognosticul copiilor nascuti inainte de termen. Cei mai multi din acestia isi revin dupa cateva spatamani petrecute la sectia de terapie intensiva.

Cu toate acestea, se pare ca traumele de la nastere afecteaza permanent calitatea vietii persoanei aduse pe lume prematur. Cercetatorii au vrut sa afle daca exista vreo diferenta intre IQ-ul oamenilor nascuti la termen si al prematurilor.

Savantii au ales subiecti nascuti la timp si prematuri, ajunsi la varsta adulta. Acestora li s-au dat niste teste de inteligenta. Astfel, cercetatorii au aflat ca persoanele premature aveau un IQ mai scazut cu 8,4 puncte decat oamenii obisnuiti. Mai mult, ei aveau nevoie de mai mult timp pentru a rezolva problemele.

Cu toate acestea, cercetatoarea-sefa, Katri Rikkonen, profesoara de psihologie la Universitatea din Helsinki, considera ca viitorul bebelusilor nascuti prematur nu este compromis. Diferentele reflectate la nivelul IQ-ului nu aveau ecou in viata de zi cu zi a persoanelor premature, relateaza modista.ro.

Cele doua grupe, formate din 200 de oameni, si-au terminat studiile in acelasi numar de ani si au avut note asemanatoare.

Partea buna a studiului este ca am descoperit ca oamenii nascuti prematur nu au probleme grave in viata. Diferentele sunt observabile la un nivel subtil, dar nu se reflecta in viata de zi cu zi”, a declarat cercetatoarea.

Savantii cred ca, de vina pentru aceste probleme cognite, sunt leziunile cerebrale produse in momentul nasterii. Chiar daca aceste nu sunt severe, ele au un impact dramatic asupra capacitatilor cognitive si plastice ale creierului” spune Raikkonen.

Articole similare