Primele ingrijiri medicale ale nou-nascutului

Primele ingrijiri medicale ale nou-nascutului

Prima intalnire cu micutul tau va fi magica. Chiar daca ai reusit sa-i mai vezi fetisoara la ecograf, abia astepti sa-l vezi in realitate, sa-l tii in brate. Inainte de nastere sentimentele sunt amestecate. Pe de-o parte esti nerabdatoare, iar pe de alta parte ti-e teama. Ca sa-ti mai alungi din temeri te punem noi in tema cu ce se intampla cu bebelusul imediat dupa nastere.

Din momentul in care se naste, nou-nascutul va fi in centrul atentiei tuturor. Dupa nastere, neonatologul ii va curata rapid fata. Pentru a se asigura ca bebelusul respira bine, nasul si gura sunt curatate de secretii imediat ce iese capul – si apoi din nou, imediat dupa nastere.

In timp ce caile respiratorii ale bebelusului sunt curatate, frecventa cardiaca si circulatia sangelui se verifica, fie cu ajutorul unui stetoscop, fie prin palparea pulsului la nivelul cordonului ombilical. Se verifica si culoarea pielii, pentru a se asigura ca circulatia este normala.

Prima oara cand o sa-ti vezi bebelusul acesta o sa aiba pe corp o pelicula, care seamana cu o lotiune de corp. Numita vernix, aceasta este mai vizibila la axile, in spatele urechilor si in regiunea inghinala. Prematurii, in special, au pielea acoperita cu vernix. Acest strat cremos se va curata la prima baie.

Imediat dupa nastere, sunt masurate greutatea, lungimea si perimetrul cranian ale nou-nascutului. Cordonul ombilical se clampeaza cu o pensa de plastic. Apoi vine in sfarsit momentul in care poti sa-ti iei copilul in brate pentru prima data.

De obicei, la 12 ore de la nastere, se face un examen fizic prin detectarea eventualelor probleme sau anomalii. In urmatoarele cateva zile, echipa medicala va examina nou-nascutul, va face amanuntit teste de screening si vaccinari.

Articole similare