Problemele infertilitatii

Problemele infertilitatii

0

Sterilitatea sau infertilitatea reprezinta o afectiune destul de severa a aparatului reproducator. Ea poate aparea in forme severe atat la barbat, cat si la femeie.

Problema infertilitatii trebuie privita ca o problema a infertilitatii unui cuplu, fiind un ansamblu. O serie de factori pot duce la aparitia unei situatii de infertilitate. Infertilitatea se prezinta ca fiind imposibilitatea partenerilor de procreere. Cu toate ca isi doresc existenta unui  copil, infertilitatea poate impiedica acest lucru.

Analiza infertilitatii se face de catre cadre medicale specializate, acestia analizand atat probleme de ordin feminin, cat si masculin. Vor cauta sa vada care este productia de ovule la femei, dar si de spermatozoizi, modalitatea in care se face nidatia, vialbilitatea spermatozoizilor si mobilitatea acestora, capacitatea spermatozoizilor de fecundare a ovulului eliberat de ovar, dar si dezvoltarea oului fecundat in uter.

Infertilitatea se prezinta de cele mai multe ori involuntar, cei doi parteneri ai cuplului avand relatii sexuale fara a utiliza metode contraceptive. Cu toate ca nu pot ajunge la conceperea unui copil, desi isi doresc acest lucru, un cuplu se poate declara infertil de-abia dupa un an de incercari permanente neprotejate. Cu toate acestea, medicul poate recomanda partenerilor inceperea unui tratament dupa primele sase luni de incercari.

Impactul emotional al unei asemenea probleme poate fi deosebit de important, cei doi parteneri trecand prin stari depresive, de anxietate si teama de a nu putea fi parinti niciodata. De aceea discutiile cu medicul specialist, dar si cu persoane apropiate sau cu diverse cupluri care trec prin situatii asemanatoare pot reprezenta o modalitate de eliberare a partenerilor de stresul provocat de imposibilitate de procreere.

Tot un caz de infertilitate poate fi si acela in care dupa implantarea ovulului fecundat in uter, acesta nu se dezvolta normal, aparand avortul prematur. Intr-o asemenea situatie, femeia, datorita unor probleme de ordin congenital, nu va putea sa duca sarcina la bun sfarsit.

Chiar daca este uneori o realitate dureroasa, infertilitatea poate fi tratata in anumite cazuri. Parcurgerea etapelor de fertilizare „in vitro” reprezinta o salvare pentru cuplurile declarate infertile.

Articol realizat de Tatiana Tuţă