Raul de transport – tratabil si in cazul copiilor

Raul de transport – tratabil si in cazul copiilor

0

Multe persoane nu suporta bine calatoriile cu masina, cu avionul, cu vaporul sau chiar cu trenul. Pot avea ameteli, greata si stari de voma, insotite de dureri de cap. Aceasta afectiune se numeste rau de transport.

Copiii sunt, in principiu, mai afectati decat adultii de rau de transport. Mai mult de jumatate dintre copiii intre 3 si 12 ani resimt raul de transport atunci cand merg cu automobilul. Acest lucru se intalneste mai rar la copiii sub 2 ani. De ce? Intr-un vehicul aflat in miscare permanenta, mai ales daca miscarea nu este liniara, organul regulator al echilibrului, situate in urechea interna, este afectat, ceea ce provoaca raul de transport. Cu alte cuvinte, cauza este mesajul confuz al unor semnale divergente transmise creierului de catre organul de echilibru al urechii interne si al ochiului. Raul de transport se poate agrava daca in spatiul respectiv este fum de tigara, ventilatia este proasta sau pur si simplu stomacul este prea plin in urma unei mese copioase. Simptomele de rau de transport dispar, in general, atunci cand creierul se adapteaza la noua situatie.

Simptome si complicatii

Un rau de transport mai putin grav se poate manifesta prin durere de cap si o usoara senzatie de greata. Alte simptome mai sunt: stari scurte de abulie mentala, oboseala si slabiciune generale. In cazurile grave se constata anxietate, transpiratie abundenta sau salivatie, paloare si greata care antreneaza voma si stari scurte de lesin. Simptomele raului de transport se atenueaza de obicei dupa oprirea miscarii, dar pot dura si trei zile. Aceasta afectiune nu prezinta nici o complicatie grava, cu exceptia cazului in care varsaturile continua pana in punctul in care persoana devine deshidratata.

Diagnostic si tratament

Diagnosticul se stabileste prin simpla observare a simptomelor si semnelor si a constatarii ca ele se produc cand persoana in cauza este „in miscare”. In Romania, se procedeaza destul de frecvent la prescriptia de antivomitive, care se vand fara reteta in farmacii. Acestea au perioade diferite de actiune si pot fi administrate in ziua calatoriei, la aparitia simptomelor. Din cauza efectelor adverse (somnolenta diurna, imposibilitatea de a conduce vehicule sau utilaje sau de a intreprinde actiuni care necesita o concentrare totala) e indicat sa nu se faca exces in administrare, iar consultarea medicului este necesara. La anumite persoane s-au constatat ca efecte secundare: tulburari de vedere, dureri de cap sau gastrice. Acestea mai pot produce si accelerarea ritmului cardiac, ceea ce ar trebui sa duca la contactarea imediata a medicului. Aceste produse nu se pot asocia cu alcoolul, somniferele sau tranchilizantele.

Tratament preventiv homeopat

O metoda eficienta de a trata starile de rau de transport, chiar si preventiv (cu o zi inainte de efectuarea calatoriei), este administrarea de medicamente homeopate. Acestea nu au efecte adverse si nici contraindicatii si pot fi administrate fara risc copiilor. In functie de modificarile resimtite pot fi prescrise de catre medicul homeopat anumite remedii, inainte cu o zi de voiaj si in ziua voiajului – Argentum nitricum, Gelsemium sempervirens, Ignatia amara, Lycopodium sau Nux vomica, in functie de caracteristicile simptomelor.