Recuperarea dupa nastere

Recuperarea dupa nastere

recuperarea-dupa-nastere

recuperarea-dupa-nastereEvenimentul care te-a emotionat atat ori de cate ori te gandeai, s-a terminat si noul bebelus este acum centrul universului tau.

Esti epuizata si usurata, dar munca grea de recuperare acum incepe. Ceea ce mamele rareori recunosc este ca recuperarea post-natala poate fi o provocare extrem de mare si poate chiar prezenta mai multe provocari pentru o femeie decat nasterea in sine.

Dupa ce ai nascut, probabil incepi sa fii tentata sa incepi sa faci lucrurile cotidiene, rutina pe care obisnuiai sa o faci inainte. Corpul tau are nevoie sa se vindece fizic in urma acestui eveniment pe care cu siguranta nu il experimentezi in fiecare zi.

Este recomandat sa stati cel putin primele saptamani in pat cat mai mult posibil. Lasa-te ajutata si incearca sa te odihnesti cat de mult poti, pentru a te recupera dupa 9 luni in care ai purtat dupa tine bebelul.

Iata la ce te poti astepta dupa nastere:
Pierderea in greutate este uimitoare. Pe parcursul sarcinii celulele corpului retineau apa, iar acum tot surplusul de lichid va fi eliminat, prin urina sau transpiratie.
Uterul incepe sa se micsoreze, iar contractiile nu se vor opri odata cu terminarea nasterii. In timpul sarcinii, uterul isi mareste dimensiunea de 25 de ori fata de cea normala. La cateva minute dupa nastere acesta incepe sa se micsoreze.
Celulele ce legau placenta de uter incep sa se desprinda dupa nastere, fiind eliminate prin scurgeri vaginale, ce dureaza 4-6 saptamani.

Aceste modificari hormonale afecteaza si sistemul nervos provocand depresia post-natala.

Articole similare

0