Sarcina geriatrica (dupa 35 de ani) – ce riscuri presupune

A ramane insarcinata dupa varsta de 35 de ani nu este de multe ori la fel de usor ca la 25 de ani. Cel mai important lucru de retinut este ca e posibil ca majoritatea femeilor sa aiba copii si mai tarziu.

E important sa ai un stil de viata sanatos si sa mergi la controale medicale.

La varsta de 35 de ani si peste, o femeie este considerata din punct de vedere medical de varsta materna avansata. Asta NU inseamna in niciun caz ca o femeie de 35 de ani sau trecută de această vârstă nu mai poate avea copii sau nu poate duce o sarcină sănătoasă.

Deși fizic ne simțim bine, organele noastre îmbătrânesc, iar factorii de risc sunt crescuți.

În medicină, o sarcina geriatrica este cea care apare la o femeie cu varsta peste 35 de ani. Desi in trecut medicii foloseau notiunea de„sarcina geriatrica”, astazi se foloseste mai mult termenul de „varsta materna avansata”.

Care sunt riscurile unei sarcini geriatrice?

Naşterea prematură

Riscul de naștere prematură crește odată ce ne apropiem de vârsta de 40 de ani și peste.

Acest risc este cauzat de o serie de factori precum

  • placenta praevia (inserţia anormală a placentei, plasată prea jos în uter);
  • diabetul gestaţional;
  • anumite tehnici de asistare reproductivă şi chiar utilizarea unor tratamente puternice sau a unor proceduri invazive pot avea ca efect creşterea riscului de naştere prematură.

Comparativ cu mamele de 30- 34 de ani, femeile în jurul vărstei de 40 de ani au un risc cu 14% mai mare de a avea o naştere înainte de termen.

Defecte cromozomiale la copil

Pe masura inaintarii in varsta, ovulele care sunt prezente inca de la nastere imbatranesc. De asemenea si au o probabilitate mai mare de a dezvolta anomalii cromozomiale.

Anomaliile cromozomiale apar la copii  indiferent de varsta mamei. Totusi, frecventa trisomiilor creste cu varsta, marindu-se exponential dupa 35 de ani.

Cel mai des întâlnit defect cromozomial corelat cu vârsta mamei este, fără doar şi poate, trisomia 21 (apariţia unui cromozom în plus în perechea 21 de cromozomi), cunoscută sub denumirea de sindromul Down.

Pe lăngă această maladie, pot să apară şi alte anomalii cromozomiale, caracteristice unor boli precum

  • sindromul Edwards, o condiţie ameninţătoare de viaţă chiar înainte de naştere;
  • sindromul Patau, care provoacă anomalii cardiace, ale creierului şi ale coloanei vertebrale;
  • sindromul Klinefelter, care afectează copiii de sex masculin, provocănd o serie de tulburări la pubertate, din cauza existenţei unui cromozom X în plus, etc.

Pentru a preveni acestea este necesar să vă faceți toate analizele înainte de a decide să rămâneți însărcinată și să țineți sarcina sub control pe parcursul celor 9 luni.

Probabilitate crescută a naşterii prin cezariană

Problemele de travaliu sunt mai frecvente la femeia peste 35 ani, in special daca este pentru prima oara gravida; de asemenea, creste riscul de placenta praevia (conditie in care placenta acopera colul uterin).

Decizia de a naşte prin cezariană este accentuată de o serie de factori: naştere anterioară tot prin cezariană, primiparitate, concepţie dificilă, presupunând asistare reproductivă, hipertensiune cronică, diabet gestţional, preeclampsie, placenta previa, etc.

Related Posts

Comentarii

Articole recente

Categorii Populare