Somnul in pat cu bebelusul

Somnul in pat cu bebelusul

0
somn bebelus parinti pat (www.supercoolbaby.com)

somn bebelus parinti pat (www.supercoolbaby.com)Cu totii am petrecut probabil zeci de nopti in acelasi pat cu bebelusul nostru. Ce poate fi mai fascinant decat sa il simti atat de aproape de sufletul tau, sa ii simti respiratia, mirosul, gematul puiului tau…Cu toate acestea, exista cateva cercetari care ne demonstreza ca somnul alaturi de bebelusul nostru pe cat este de frumos, pe atat poate fi de periculos.

Somnul alaturi de bebelus poate creste simtitor riscul mortii subite la cel mic. Asa ca, parintii sunt sfatuiti sa incerce sa isi invete bebelusul in patutul sau propriu. Iar daca parintii sunt fumatori, riscul acesta creste inzecit mai mult decat in altfel de cazuri.

Asa ca, potrivit specialistilor este indicat sa amplasati un patut in aceeasi camera cu dumneavoastra, foarte aproape de patul vostru pentru o mai buna supraveghere, cel putin pana  la varsta de 6 luni.

Iar daca ne gandim la faptul ca marea majoritate a parintilor tind sa fumeze in pat, atunci cand bebelusul doarme alaturi de ei, se poate considera un mare pericol la adresa sanatatii celui mic, gradul de risc la care parintii isi expun bebelusul intr-un astfel de caz fiind unul destul de ridicat.

Exista si situatia, la fel de periculoasa, in care parintele fumator imparte acelasi pat cu bebelusul. Asa cum spuneam, riscul este la fel de mare ca si in cazul mai sus descris.

Potrivit specialistilor, bebelusii a caror parinti sunt fumatori se nasc cu o greutate mai mica si cu probleme respiratorii. De aceea, acestia copii devin mai plapanzi decat ceilalti, nascuti din parinti nefumatori.

Potrivit studiilor realizate in Statele Unite ale Americii, rezultatele sunt de-a dreptul cutremuratoare. Pe parcursul unei saptamani circa 7 bebelusi mor ca urmare a unei astfel de cauze. Chiar daca ti se pare mult  mai facil sa iti alaptezi bebelusul in pat, nu trebuie sa faci dintr-un astfel de lucru o obisnuinta. De cele mai multe ori, dupa alaptare bebelusii adorm destul de usor, asa ca este indicat sa incerci sa il determini sa adoarma la locul lui. Exista si temerea potrivit careia interzicerea alaptarii  bebelusului alaturi de mama sa, in pat, va reduce perioada de alaptare, uneori datorita comoditatii celor mari.

Iata cateva sfaturi legate de somnul bebelusului in acelasi pat cu parintii:

  • Niciodata nu fumati in camera acestuia si nici alaturi de copil;
  • Intotdeauna culcati bebelusul asezat pe spate;
  • Nu inveliti cu plapuma sau pilota groasa intrucat exista riscul supraincalzirii;
  • Nu acoperiti capul bebelusului cu patura sau pilota;
  • Nu tineti alaturi bebelusul daca fumati sau ati consumat alcool;
  • Nu dormiti cu bebelusul daca sunteti foarte obosit sau daca ati consumat medicamente care va vor da o stare de letargie.