Studiu de caz: Tratarea cu succes a cazurilor tumorale prin chirurgia...

Studiu de caz: Tratarea cu succes a cazurilor tumorale prin chirurgia laparoscopica

Recunoscut pentru rezultatele sale in tratarea infertilitatii cuplurilor din Romania si din afara granitelor, Wellborn reprezinta o alternative a excelentei medicale si in zona serviciilor spitalicesti. Prin dotarile sale si prin echipa medical ultraspecializata, Wellborn le raspunde pacientilor sai cu profesionalism si promptitudine in cele mai performante departamente medicale de profil: chirurgie minim invaziva (laparoscopie/histeroscopie operatorie), departament ginecologie operatorie clasica, de urologie/ginecologie, de chirurgie a sanului, chirurgie plastica si reconstructiva, precum si departamentul de ginecologie medicala si obstetrica patologica. Pentru ca asistenta intensiva in toate aceste interventii este una obligatorie si vitala, Spitalul Wellborn dispune de un departament ATI (anestezie si terapie intensiva).

Pacientii care apeleaza la serviciile Wellborn specializate pot opta, in functie de diagnosticul internarii, de internari de zi sau de internari continue (in cazul afectiunilor al caror tratament sau supraveghere se desfasoara pe parcursul a mai mult de 12 ore sau pe parcursul a mai multor zile – de exemplu: in cazul pacientelor operate dar si in cazul unor afectiuni ginecologice sau obstetricale).  In cadrul departamentului ATI, pacientii primesc ingrijiri in primele 6 ore post-operator in cadrul acestei sectii, cu posibilitatea de prelungire in functie de evolutia pacientei post-operator si de recomandarea medicului anestezist.

______________________

STUDIU DE CAZ

______________________

O echipa operatorie alcatuita din medicii Wellborn (dr. Valentina Vargolici – medic specialist obstetrica-ginecologie, dr. Cristina Badea  – medic primar anestezie terapie intensiva, dr. Gabriel Mitroi – medic primar obstetrica-ginecologie) a efectuat cu succes unul dintre cele mai dificile cazuri tumorale prin chirurgia laparoscopica.

Cazuistica

Pacienta in varsta de 43 de ani s-a prezentat in Spitalul Wellborn din Bucuresti avand o formatiune tumorala anexiala dreapta – chist ovarian multiloculat, prezentand dureri pelvine rebele la tratamentul medicamentos.

Din punctul de vedere al antecedentelor medicale, pacienta a suferit 2 interventii chirurgicale in urma cu 14 ani, fiind diagnosticata cu peritonita generalizata generata de perforatia unui ulcer duodenal bulbar. Ulterior, pacienta a suferit o noua interventie chirurgicala pentru aparitia unei eventratii postoperatorii.

La inceputul acestui an, echipa de medici specialisti din cadrul Spitalului Wellborn a intervenit chirurgical, laparoscopic, reusind extirparea tumorii ovariene drepte. Operatia a implicat un grad reprezentativ de dificultate, din cauza procesului aderential extins, ca rezultat al instalarii peritonitei generalizate, precum si din cauza celor 3 interventii chirurgicale anterioare.

Particularitati

Particularitatea si dificultatea cazului au constat in faptul ca organele intraabdominale, intraperitoneale (marele epiploon, ansele intestinale subtiri, colonul transvers, colonul ascendent) erau aderente la peretele abdominal anterior, iar organele genital interne erau cuprinse intr-un bloc aderential pelvin, ceea ce a facut foarte dificil atat abordul LAPAROSCOPIC, cat si efectuarea ablatiei formatunii tumorale ovariene.

Pacienta a fost externata in ziua 2 postoperator, cu reluarea tranzitului intestinal, a mictiunilor fiziologice si cu dureri postoperatorii minime.

Avantaje chirurgia laparoscopica

Cel mai mare avantaj al chirurugiei laparoscopice este reprezentat de recuperarea rapida postoperatorie, precum si de durata mica de spitalizare (1-2 zile). Durerea minima postoperatorie permite mobilizarea rapida a pacientei si reluarea tranzitului intestinal  (lucru foarte important dupa orice interventie chirurgicala in sfera abdominala). In cazurile oncologice (cancer ovarian, cancer al corpului sau al colului uterin), un avantaj al chirurgiei laparoscopice este reprezentat de faptul ca permite inceperea rapida a chimioterapiei si/sau a radioterapiei.

Un alt avantaj este reprezentat de posibilitatea explorarii intregii cavitati abdominale (vizualizarea ficatului, colecistului, stomacului, anselor intestinale, etc.), lucru imposibil de efectuat in cazul chirurgiei abdominale clasice( “deschise”) si chirurgiei vaginale. Lipsa cicatricilor abdominale reprezinta un alt avantaj al acestui abord chirurgical.

Echipa Wellborn considera ca acest caz este un real succes al tehnicii minim invazive (chirurgia laparoscopica).

De ce aleg pacientii Spitalul Wellborn?

Parte a retelei medicale Wellborn, Spitalul nostru este prima unitate medicala de profil, dedicata in exclusivitate sanatatii femeii si a cuplurilor, prin servicii medicale ultraspecializate ce vizeaza medicina materno-fetala si tratamentul infertilitatii, precum si de servicii ultraspecializate de chirurgie ce implica spitalizarea si monitorizarea pacientului.

Interventii chirurgicale

Tehnologiile medicale avansate, la standarde europene, sustin cu succes  interventii chirurgicale efectuate de echipe de medici multidisciplinare, ce asigura managementul medical al operatiilor, precum si monitorizarea ulterioara a starii de sanatate si a recuperarii pacientului. Toate acestea, asigurate de dotarea specifica interventiilor de includ spitalizare si ATI, functionand 24/7 conform protocoalelor medicale si administrative.

Echipa medicala Wellborn se dezvolta constant, atat prin specializarea continua a medicilor si a asistentelor cu program full-time, cat si prin identificarea colaboratorilor pentru specizalizarile anestezie, imagistica ecografica, ambulator, intenventii chirurgicale sau pe segmentul Reproducerii Umane Asistate.

Pentru programari sau intrebari medicale, ne puteti contacta la unul din numerele de telefon 031 9105/ 031 425 11 15 / 031 405 22 95 / 0785212628 sau pe adresa de e-mail [email protected]