Tiroida si fertilitatea

Tiroida si fertilitatea

Daca incerci de ceva timp sa ramai insarcinata si nu reusesti sau ai avut mai multe sarcini pierdute la rand, expertii sustin ca o buna idee poate fi sa verifici prin cateva analize, glanda tiroida.

Dezechilibrele legate de tiroida au fost intotdeauna interconectate cu probleme de fertilitate, dar testarile de tiroida li se recomanda de obicei femeilor care au probleme in a concepe sau a sustine o sarcina.

Glanda tiroida are o forma de fluture si este plasata in spatele gatului. Aceasta secreta un hormon care este responsabil cu reglarea metabolismului, a presiunii sangelui, este legata de dezvoltare si crestere dar si de mentinerea temperaturii corpului. Hormonul tiroidei este important si in dezvoltarea fatului.

Un ciclu menstrual poate fi afectat de o tiroida hiperactiva sau hipoactiva. O tiroida lenesa nu poate sustine o ovulatie continua. Alte probleme legate de functionarea anormala a tiroidei pot fi responsabile pentru sarcinile pierdute, conform studiilor.

Ce altceva ar trebui sa mai stie femeile despre relatia dintre fertilitate si tiroida:

Cum poate afla o femeie ca are o problema legata de tiroida?

Multe dintre femei nu au niciun simptom care ar putea indica o problema a tiroidei. Daca totusi reusesti sa sesizezi simptome relationate cu tiroida, printre acestea se numara: stare de lesin, frig, par cu aspect uscat, castigare in greutate. Cu toate acestea, simptomele enumerate nu sunt foarte specifice, insa daca sesizezi ca unul dintre acestea te incearca, medicii recomanda teste pentru tiroida. Este foarte simplu.

Ce test iti demonstreaza ca ai sau nu ai probleme cu tiroida?

Este vorba despre o analiza de sange numita TSH, adica hormonul de stimulare tiroidiana. Testul poate fi facut in orice clinica unde se poate recolta sange. In marea majoritate a cazurilor, un rezultat poate indica foarte clar daca exista o problema de anormalitate in functiunea glandei tiroide.

O hipotiroida poate fi activata cu ajutorul pastilelor de stimulare tiroidiana?

Pentru a imbunatati disfunctiile ovulatiei, poate fi de ajutor sa ai o tiroida care functioneaza bine. O serie de studii au demonstrat ca aceste medicamente pot ajuta in cazurile de pierderi de sarcini recurente. Tratamentul nu este scump, este foarte bine tolerat de catre organism si sunt foarte putine complicatii care pot interveni.

Tratamentul este indicat sa fie luat pe termen lung?

Totul depinde de cat de jos este nivelul hormonului tiroidian. Cu toate ca este indicat ca orice problema legata de hipotiroidisim sa fie reglata pana in momentul in care ramai insarcinata, deoarece un nivel scazut al hormonului poate scade si sansele de a ramane insarcinata. Tramanentul este indicat sa fie tinut pe perioade lungi de timp, desi exista si exceptii.

Daca doresti sa ramai insarcinata ar trebui sa soliciti un test pentru tiroida sau medicul iti va recomanda automat?

Unii medici recomanda sa faci acest test, insa este un subiect controversat, asadar recomandarea acestuia ramane la latitudinea medicului tau obstetrician. Daca totusi ai un istoric de pierderi de sarcina, este indicat sa aduci in prin plan discutia acestui test.

Articole similare