Tu stii cum prefera sa invete copilul tau?

Tu stii cum prefera sa invete copilul tau?

dansul adhdRares Ignat, psihoterapeut ne-a pus la dispozitie acest material, care ar trebui sa dea de gandit parintilor si sa-i determine sa-si asculte cu adevarat copiii.

Istorioara care urmeaza face parte din apreciatele discursuri ale lui Sir Ken Robinson despre nevoia unei reforme in educarea copiilor. Poveste este despre Gillian Lynne. Prin anii ’30, cand Gillian era mica, parintii ei au apelat disperati la un medic crezand ca fata lor are probleme serioase de sanatate. Parea ca nu poate sa invete la nivelul asteptarilor si era si intr-o miscare continua, deranjandu-i pe copii din jur. S-ar putea ca azi sa fi fost diagnosticata cu ADHD (tulburare de hiperactivitate si deficit de atentie). Cum insa era cu 8 decenii in urma si boala nu era inca inventata…nici parintii nici copii nu stiau ca-si puteau permite luxul sa o faca.

Din fericire parintii lui Gillian au dat peste un medic intelept. Acesta, a ascultat vreme de 20 de minute cum mama ii insira o avalansa de probleme cauzate de micuta neastamparata, apoi rugat-o pe Gillian sa astepte in cabinet in timp ce el va discuta ceva cu mama ei. Ajunsi in camera invecinata, medicul a urmarit-o pe Gillian alte 20 de minute din spatele unui geam tip oglinda si apoi s-a intors catre mama ei spunandu-i : Fata dvs nu are nimic…numai dati-o la balet imediat. Ce a observat specialistul? Odata lasata singura, Gillian s-a ridicat de pe scaun, a dat mai tare radioul din incapere si in toate cele 20 de minute cat a stat singura a dansat neintrerupt.
Dupa ce au plecat, parintii au ascultat de sfatul specialistului in sanatate mintala si au mers impreuna cu Gillian la o selectie pentru o scoala de balet.

Gillian povesteste si azi ce bine s-a simtit acolo intre toti acei micuti care nu puteau sa stea nici ei o clipa locului si aveau nevoie de miscare ca de aer. In timp Gillian a absolvit scoala regala de balet din Londra si mai apoi si-a infiintat propria companie de balet. A ajuns sa produca unul dintre cele mai indragite spectacole de balet, CATS. Azi Gillian e multimilionara….Azi Gillian ar fi putut sa urmeze un tratament medicamentos si poate noi sa nu stim nimic despre CATS…Azi milioane de oameni ar fi putut pierde delicile celui mai longeviv ‘musical’.

Fiecare copil este diferit in felul lui de a fi si invata in felul sau …unii copii pot sa invate mult mai mult prin joc si miscare cum a fost si cazul lui Gillian. E important sa identifici cat mai curand cum prefera copilul tau sa invete.

Pe de alta parte fiecare dintre noi avem abilitati diferite si societatea are nevoie de fiecare dintre abilitatile noastre…uneori chiar si de cele mai putin ‘ortodoxe’. Din nefericire insa de multe ori inca din frageda pruncie in loc sa cladim cat mai bine pe abilitatile pe care le are copilul nostru incercam sa-i dezvoltam doar abilitatile pe ni le dorim noi.

Nu spun ca asta inseamna sa nu incerci sa-i dezvolti copilului tau acele abilitati, dar e bine sa fii pe faza si sa observi daca directia e una buna si nu doar una care sa-ti de fapt satisfaca propriile necesitati. In loc sa pui o eticheta ce poate ca nu i se potriveste, mai bine urmareste atent ce oportunitati de dezvoltare exista in copilul tau si creste-i abilitatile pe care le indrageste si el. In timp ar putea sa faca in mod profitabil ceea ce ii face placere…ce poate fi mai placut ?

Gasesti si alte informatii despre progresele in intelegerea psihicului uman pe psihoterapiefamilie.ro/blog/