Ajuta-l sa faca primii pasi

Ajuta-l sa faca primii pasi

0

In jurul varstei de un anisor bebelusul tau va incepe sa faca primii pasi, la inceput sustinut de ambele maini, apoi numai de una si apoi singur. Chiar daca fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare, parintii sunt intotdeauna nerabdatori sa-si vada odrasla mergand.

Iata ce poti sa faci tu, ca parinte, ca sa-l ajuti pe cel mic sa mearga mai repede in picioare.

  • De cum incepe sa stea in picioare cel mai bine este sa-l lasi descult. Daca ii inghesui piciorusele in pantofi stramti, bebelusul tau nu-si poate indrepta laba piciorului, iar aceasta nu creste corespunzator.
  • Atentie la sosete! Daca suprafetele din casa sunt alunecoase (gresie, parchet), da-i micutului sosete cu talpa antiderapanta, ca sa nu alunece si sa capete teama de a merge in picioare.
  • Il poti incuraja sa mearga in picioare stand in fata lui, in picioare sau in genunchi, tinandu-l de ambele manute si ajutandu-l sa vina spre tine.
  • Cumpara-i un camion mai mare si mai greu sau o jucarie asemanatoare, de care sa se tina si sa o impinga. Uita-te dupa jucarii care au rotile, dar care sunt stabile si au o baza larga de sprijin. Premergatorul se poate rasturna si provoca accidente, asa ca e mai bine sa nu-l foloseasca.
  • Poti sa amani folosirea pantofilor pana cand cel mic merge in picioare pe afara sau pe o suprafata rece sau aspra. Mersul descult il ajuta sa-si imbunatateasca echilibrul si coordonarea si formeaza mai bine talpa.
  • Ceea ce conteaza in momentul cumpararii pantofilor potriviti pentru copil este aplicarea lor corecta, in special la calcai, si talpa tare pentru un mers lejer si protectia piciorului. Un vanzator priceput va verifica daca marimea este cea corecta, asigurandu-se ca este loc pentru cresterea piciorului.
  • Asigura-i copilului tau un mediu sigur in care sa exerseze mersul in picioare. Elibereaza podeaua pentru ca el sa poata pasi cu usurinta de colo-colo.
  • In tot acest timp copilul trebuie supravegheat fara incetare, deoarece el cade deseori si are nevoie de tine.