Unul dintre momentele cele mai intime și înduioșătoare ale activității de mamă este, cu siguranță, alăptarea. Răsuflarea caldă a mamei și mirosul atractiv al laptelui matern îl liniștesc pe bebe atunci când suferă și îi calmează orice disconfort. În plus, laptele matern este singura hrană recomandată de către Organizația Mondială a Sănătății a fi oferită în exclusivitate nou-născutului în primele 6 luni de viață pentru o dezvoltare armonioasă.
Când însă lactația întârzie să apară sau, dimpotrivă, mami suferă de furia laptelui, și nou-născutul suferă, e agitat și foamea îi provoacă plâns. Este bine să ai răbdare cu tine și cu bebe, să consulți un specialist în alăptare și să perseverezi, oricât de dificil ți s-ar părea acest proces pentru prima dată. În plus, în tot mai multe maternități, există consultanți dedicați pentru a te ajuta să alăptezi înainte de externare, dar și medicul neonatolog te poate sfătui cu informații prețioase.
Cum îți dai însă seama dacă micuțul tău este hrănit suficient, dacă laptele are proprietățile nutritive corespunzătoare vârstei și fiecărei etape din dezvoltarea lui?
Iată mai jos un ghid al mămicilor începătoare în ale alăptării:
– Prima sesiune de alăptare poate dura între 20 și 45 de minute.-
– Bebelușii sunt somnoroși când mănâncă, astfel că este recomandat să adopți o poziție cât mai confortabilă atunci când îi hrănești.
– Ca regulă, nu duce sânul la copil, ci întotdeauna copilul la sân! Poți încerca poziția leagăn sau culcat pentru a reuși o experiență pozitivă a alăptării.
– Pe măsură ce copiii cresc, alăptatul devine eficient și poate dura 5-10 minute la fiecare sân. Este indicat să golești întâi primul sân, înainte de a trece la celălalt.
– Este recomandat să-l ajuți să scoată aerul la schimbarea sânului și la finalul mesei.
Cum îți dai seama că micuțul are un aport nutrițional eficient:
Medicii neonatologi și pediatri au întocmit o grilă de semne care indică faptul că bebelușul tău este bine hrănit. Astfel:
– Bebe poate avea între 6 și 10 micțiuni pe zi (umple scutecul cu pipi).
– Poate ajunge și la 5-8 scaune pe zi.
– Recuperează greutatea de la naștere în primele 2 săptămâni.
– Crește aproximativ 200 gr/săptămână.
Ce se întâmplă însă atunci când natura are nevoie de ajutor?
Dacă ești începătoare și întâmpini ceva dificultăți sau pur și simplu dorești să fii sigură că lactația decurge cât mai bine pentru a-l hrăni pe micuțul tău, experții belgieni în fitoterapie îți pun la dispoziție un ajutor bio pentru bebeluși. Extractele uscate din fructe de fenicul și anason sunt acum la dispoziția ta în capsulele Lactil, supliment alimentar care stimulează creșterea lactației și contribuie la îmbunătățirea digestiei lui bebe. În plus, plantele din compoziția Lactil sunt organice și sunt cultivate după metode care utilizează atât energia naturală, cât și alte resurse după metode acreditate de Certisys BE-BIO-01.
Sfat: Poți completa efectul Lactil capsule cu 1-2 căni pe zi din ceaiul Biolys fenicul&anason. Acesta conține și schinduf, care de asemenea stimulează lactația. PLUS: utilizarea ceaiului te va ajuta să obții un nivel optim de hidratare, atât de important în perioada alăptării.
Citește mai multe despre proprietățile Lactil aici: https://www.tilman.ro/lactil/