Atentie la pozitia de dormit a bebelusului

Atentie la pozitia de dormit a bebelusului

0

Cand parintii ajung, in sfarsit, acasa cu nou-nascutul, cel mai mare stres al lor este – in ce pozitie sa-l culce pe cel mic. Temerile sunt intemeiate deoarece o pozitie nepotrivita poate duce la răniri grave sau chiar moarte.

De-a lungul anilor, in ochii opiniei publice s-a schimbat de mai multe ori conceptul de cea mai buna pozitie de somn pentru bebelusi. La un moment dat se credea ca cea mai buna pozitie in care poti sa lasi un nou-nascut in patut este pe spate. Dar multi copii care, in primele lor luni de viata, nu au avut suficienta forta incat sa-si intoarca corpul sau capul, s-au inecat dupa ce au regurgitat.

Ca urmare a acestui fapt multi parinti au inceput sa-si culce bebelusii pe burta, astfel incat sa nu riste asfixierea cu voma. Totusi aceasta pozitie s-a dovedit si mai nepotrivita, probabilitatea ca cei mici sa se sufoce fiind chiar mai mare. La aceasta varsta copii nu pot sa-si intoarca capul, iar greutatea corpului poate face imposibila respiratia.

Astazi multe mame prefera sa-si aseze bebelusii pe o parte, in timp ce alte mame au revenit la pozitia pe spate. Multi parinti asaza un scutec sau o paturica langa bebelusul asezat pe o parte pentru a evita rostogolirea acestuia.

In timp ce fiecare dintre aceste metode de pozitionare a copilului in patut are riscurile sale si niciuna nu poate preveni la modul absolut simdromul de moarte subita, Academia Americana de Pediatrie recomanda ca cea mai buna metoda este de a pune copilul pe spate, fara obiecte moi sau jucarii in jurul lui.