Bebelusul la nastere

Bebelusul la nastere

Odata cu momentul nasterii bebelusul are un aspect diferit fata de cum v-ati imaginat dumneavoastra puiul.

Veti putea fi surprinsa de faptul ca acesta va avea pielea de culoare rosiatica, aceasta fiind acoperita de un strat destul de consistent de vernix, lichid ce i-a protejat tesutul epidermic in lichidul intrauterin.

Exista si situatia in care v-ati putea confrunta cu un bebelus avand pielea mai zbarcita, uscata, cu palme umede si incretite. Este situatia bebelusilor care se lasa mult asteptati, intarziind momentul nasterii, cauza fiind o diminuare a lichidului intrauterin datorita cresterii in dimensiuni a fatului.

Ceea ce va fi absolut surprinzator este marimea capului nou nascutului care este destul de mare comparativ cu restul dimensiunilor corpului. Podoaba capilara poate lipsi in totalitate sau poate fi destul de deasa si de bogata, de regula inchisa la culoare.

Nasul si urechile sunt destul de mici in dimensiuni, pe acestea putandu-se observa puncte mici de culoare galbena ce vor secreta grasime.

Pumnii bebelusului sunt tinuti foarte stransi de catre acesta, bebelusul avand inca o pozitie intrauterina care va persista inca mult timp (aproximativ) doua luni dupa nastere. Picioarele vor fi de multe ori putin strambe datorita faptului ca aceasta a stat pe parcursul celor noua luni de viata ghemuit si incolacit in cavitatea uterina a mamei.

Gatul nu are dimensiuni foarte mari, fiind destul de scurt, iar ochii bebelusului de-abia daca se obsearva. Imediat dupa nastere bebelusul va deschide cu greu pleoapele, tinandu-le stranse. Veti putea observa ca albul ochiului aproape nu exista si ca are cateva edeme in zona pleoapelor.

Intreaga suprafata a pielii va fi vascularizata aproape vizibil de sute de vinisoare, epiderma bebelusului fiind inca destul de fragila. Veti putea constata aparitia unor mici pete de culoare rosie pe intregul corp, ceea ce nu trebuie sa va sperie intrucat bebelusul imediat dupa nastere trece printr-o perioada cu ceva incidente de natura fiziologica, acesta fiind unul dintre ele.

Desi cu un aspect destul de plapand, bebelusul capatand o imagine complet diferita fata de aceea din pozele vizualizate de tine mai inainte de nastere pe diversele site-uri de internet, nu trebuie sa considerati ca aveti un copil care nu atinge standardele de frumusete pe care vi le imaginati. Acesta va trece printr-o sumedenie de schimbari odata cu evolutia sa, lucru ce il va tranforma in bebelusul mult visat intr-o perioada foarte scurta de timp.

Articol realizat de Tatiana Tuţă

Articole similare