Bicicletă pentru copii – criterii de alegere

Bicicletă pentru copii – criterii de alegere

0

Bicicleta este jucăria preferată de majoritatea copiilor. Indiferent de vârstă ori de înălțime, pentru copii, achiziționarea unui biciclete este o investiție eficientă pentru creșterea și dezvoltarea optimă a corpului. Însă, iată ce trebuie să știi când cumperi o bicicletă, care sunt criteriile care te ajută să faci cea mai bună alegere.

Mersul pe bicicletă aduce o mulțime de beneficii sănătății, iar pe lângă mișcarea fizică propriu zisă, aceasta ajută la îmbunătățirea funcțiilor pulmonare, dezvolta abilitățile de socializare ale celor mici, îi învață să fie responsabili și să capete independență. Bicicletele potrivite se aleg în funcție de vârsta și înălțimea copilului, dar și de diametrul pe care îl are roata. Așadar:

În funcție de vârstă, înălțime și diametrul roții:

  • Între 2 și 5 ani – 66-91 cm – diametrul de 30 cm;
  • Între 4 și 8 ani – 86-107 cm – diametrul de 35 cm;
  • Între 6 și 9 ani – 51-61 cm – diametrul de 45 cm;
  • Între 8 și 12 ani – 122-142 cm -diametrul de 50 cm;
  • 9 ani + -127-156 cm – diametrul de 60 cm.

Cel mai important, înainte de cumpărarea oricărui model de biciclete pentru copii este să fie testată de către copil. Trebuie urmărit dacă se urcă ușor pe bicicletă, dacă o manevrează cu ușurință, dacă se simte confortabil și poate să atingă pedalele ușor cu talpa întreagă și nu doar cu vârfurile.

Alegere bicicletă în funcție de vârstă

Vârsta este un criteriu important deoarece modelul de bicicletă ales trebuie să îl ajute pe pitic să stăpânească bine coordonarea: mână-ochi. Frâna este un alt criteriu important pentru siguranța copilului cât timp este în mișcare. Pentru o frânare eficientă este recomandat să alegi un material din aliaj sau jante din aluminiu.

Alegere bicicletă în funcție de înălțime

Un criteriu important în alegerea bicicletei îl constituie înălțimea copilului. Fiind o bicicletă pe măsura lui, piticul va învăța mult mai ușor mersul pe bicicletă, iar această activitatea poate fi una dintre cele mai distractive. Dimensiunile pot fi diferite și variază între 10 și 24 de inch. Pentru fiecare înălțime a copilului corespunde o dimensiune de bicicletă.

Siguranța copilului pe bicicletă

Cumpărându-i copilului un model de bicicletă adaptat vârstei și înălțimii sale, te asiguri că va avea o postură corespunzătoare a corpului în timpul mersului, dar și că va învăța să meargă corect pe bicicletă.

Echipamentul de protecție: cască, genunchiere, cotiere, etc nu trebuie niciodată uitat, mai ales dacă cel mic este încă începător, dar nu numai în aceste cazuri.

Ca părinte, este obligatoriu să îl înveți pe copil regulile esențiale ale mersului pe bicicletă în trafic, cum să folosească sistemul de frânare în timp util, dar și de ce este important să nu meargă pe bicicletă noaptea deoarece pot apărea accidente și leziuni greu de suportat. Cumpără în primul rând o bicicletă din materiale de calitate, pentru a preveni eventualele accidente, iar măsurile de siguranță pot fi: puterea bicicletei, greutatea, materialul din care este confecționată.

Încurajează-ți copilul să învețe mersul pe bicicletă, cu restul copiilor de vârsta lui, pentru a se adapta mai ușor jocurilor și grupurilor de oameni.