Care este cea mai corecta pozitie de somn in timpul sarcinii?

Care este cea mai corecta pozitie de somn in timpul sarcinii?

0

gravida doarmePentru ca bebelusul sa fie in deplina siguranta, viitoarele mamici se intreaba daca s-a descoperit cea mai corecta pozitie de somn in timpul sarcinii? Ei bine, da. Somnul gravidei pe partea stanga este recomandat inca din primele luni de sarcina, asigurand cea mai buna circulatie sangvina catre placenta.

Somnul in timpul sarcinii poate deveni o adevarata provocare pentru orice femeie insarcinata, mai ales spre sfarsitul perioadei de sarcina. Greutatea din ce in ce mai mare, durerile de spate, edemele de la nivelul picioarelor sunt doar cateva dintre problemele cu care se confrunta o femeie in cel de-al treilea trimestru de sarcina.

Gasirea unei pozitii de somn cat mai corecte reprezinta una dintre marile ingrijorari ale mamei. In timpul sarcinii, femeia va trebui sa faca si cateva compromisuri pentru binele si sanatatea bebelusului. Incepand cu luna a cincea de sarcina sau chiar mai devreme este recomandat ca gravida sa renunte la dormitul pe burta pentru o mai mare siguranta. Asadar, o astfel de pozitie de somn in sarcina nu este cea mai indicata solutie.

Dormitul pe spate nu este nici el o solutie eficienta intrucat circulatia sanguina este destul de scazuta. Gravida se poate confrunta cu apnee, cresterea tensiunii arteriale, boli ale rinichilor, aparitia hemoroizilor. Explicatia medicilor are legatura cu faptul ca uterul marit apasa asupra venei cave a gravidei, generand probleme circulatorii.

In ultima perioada, medicii le recomanda gravidelor dormitul pe partea stanga. In acest mod se asigura o circulatie a sangelui catre placenta destul de buna, presiunea uterului nu va mai apasa asupra venei cave a gravidei. Dormitul pe partea stanga asigura cel mai inalt grad de confort si siguranta in toata perioada de sarcina. Pentru a se simti mai bine si pentru ca bebelusul sa primeasca vascularizarea cea mai corecta, gravida va putea sa foloseasca o perna pe care sa o pozitioneze intre picioare. In acest fel sunt prevenite edemele, iar rinichii mamei vor functiona corespunzator.

Ori de cate ori gravida se va trezi din somn intr-o alta pozitie decat cea recomandata de catre medici nu va trebui sa se alarmeze. Aceasta va trebui sa se reaseze in pozitia corecta si sa isi continue somnul linistita. In cazul in care bebelusul se va simti inconfortabil, mai mult ca sigur isi va anunta mama, lovind usor in abdomen.