Cat de folositoare este gradinita pentru activitatea scolarului de mai tarziu?

Cat de folositoare este gradinita pentru activitatea scolarului de mai tarziu?

copil la scoalaInscrierea la gradinita poate deveni extrem de utila pentru activitatea scolarului de mai tarziu. Chiar daca pare surprinzator si destul de prematur, tot mai multi parinti incep sa se gandeasca la efectele benefice ale gradinitei si la acumularea de informatie inca de la varste destul de mici.

Potrivit specialistilor, gradinita poate reprezenta un prim pas folositor in acomodarea cu nevoile scolii, dar si un element suplimentar de cunoastere. In ultima vreme se remarca o tendinta din ce in ce mai accentuata ca parintii sa isi inscrie copiii la gradinita inca de la cele mai mici varste. Nici nu isi deschid bine ofertele si perioadele de inscriere ca parintii incep sa se ingramadeasca in depunerea dosarelor.

Intr-adevar, programul educativ oferit de gradinita poate fi folositor in activitatea scolarului de mai tarziu. Aici, cei mici vor putea invata sa scrie, sa citeasca, sa faca bastonase, liniute, sa invete vocabularul de baza al unei limbi straine si, poate, cel mai important, sa interactioneze cu ceilalti copii de varsta lui, obisnuindu-se astfel sa relationeze si sa devina un bun comunicator.

Tot in cadrul gradinitei, copilul va fi invatat sa manance singur, sa se descurce ori de cate ori este pus in situatii dificile, va capata deprinderile unei igiene perfecte. De asemenea, cadrele didactice ale gradinitei vor putea surprinde in cadrul orelor de teatru, dans, canto anumite abilitati ale copilului, indrumand astfel parintii in vederea perfectionarii talentului celui mic.

Cu toate acestea, specialistii avertizeaza asupra surmenajului si efectelor negative pe care le-ar putea avea un program  mult prea incarcat. Este posibil ca, de foarte multe ori, parintii sa isi inscrie copiii in cadrul programelor prelungite, avand justificarea unui program incarcat la serviciu. Exista si situatii in care se incearca sa imite putin acest stil, gradinita ajungand astfel de la un program lejer de maxim 4 ore sa se transforme intr-un program de minim 8 ore pe zi. Din distractie totul se va putea transforma intr-o adevarata corvoada pentru cel mic care nu va mai privi la fel de incantat mersul la gradinita si activitatile zilnice pe care le desfasoara. Tocmai de aceea, ori de cate ori aveti cu cine sa lasati in grija copilul profitati de fiecare moment pentru a-l face sa simta aerul proaspat al copilariei si inscrie-l, asadar, in cadrul programelor scurte, mult mai distractive.

Articole similare