Sarcina – mentine-ti greutatea sub control!

Sarcina – mentine-ti greutatea sub control!

0

gravida manancaSarcina presupune cea mai frumoasa perioada a unei femei, cea in care totul ii poate fi permis, de dragul copilului si al sanatatii gravidei. Cu toate acestea, pentru a-si tine greutatea sub control trebuie ca viitoarea mamica sa invete sa elimine excesele culinare din propriul sau stil de viata.

Lupta cu kilogramele poate fi de-a dreptul coplesitoare pentru o viitoare mamica, neobisnuita cu schimbarile care se petrec cu corpul sau in tot acest timp. Tocmai de aceea, nutritionistii sunt de parere ca orice femeie va trebui sa excluda din alimentatie starile excesive si sa isi creeze un stil alimentar sanatos si diversificat, asigurand nutrientii de care are nevoie bebelusul pentru a se putea dezvolta frumos si sanatos.

Controlul greutatii reprezinta una dintre examinarile clinice periodice ale gravidei. Un numar prea mare de kilograme acumulate in sarcina poate semnala anumite afectiuni ale mamei si bebelusului. Diabetul gestational, riscul de boli cardiace si circulatorii, preeclampsia sunt doar cateva afectiuni cu care s-ar putea confrunta gravida. Cu alte cuvinte, cu fiecare vizita la medic gravida va fi cantarita si evaluata din punct de vedere clinic. Ori de cate ori se observa o depasire a parametrilor normali de greutate medicii vor solicita investigatii suplimentare.

Pentru a-si tine greutatea sub control este nevoie ca viitoarea mamica sa consume doar alimente sanatoase, bogate in fibre, vitamine si minerale. Fructele, legumele, proteinele luate din lapte, oua, carne ori peste sunt doar cateva dintre alimentele permise. Gravidei ii vor fi interzise prajelile, dulciurile in exces, pastele fainoase – alimente ce ar putea determina o ingrasare accentuata a gravidei.

Pe parcursul sarcinii multe femei sunt tentate sa consume cat pentru doi sau, de dragul poftelor alimentare, sa manance alimente mai putin permise. Nimic mai gresit! Sarcina nu presupune o alimentatie care sa asigure nevoia de satietate a doua persoane, ci reprezinta una dintre perioadele in care femeia va trebui sa manance echilibrat si sanatos.

Ori de cate ori observi acumularea de kilograme in mod nejustificat este indicat sa porti o discutie cu medicul specialist. De cele mai multe ori acestea sunt eficiente pentru corectarea din timp a problemelor ce pot aparea.