Cate scaune pe zi ar trebui sa aiba un nou-nascut

Schimbarea scutecelor murdare devine parte a rutinei zilnice a fiecarui parinte. Indiferent daca bebelusul bea lapte matern sau formula, in cele ce urmeaza va vom spune cam cate scaune pe zi ar trebui sa aiba un nou-nascut.

In primul an de viata al copilului veti schimba cel putin 2.000 de scutece. Asadar veti avea timp suficient pentru a va obisnui cu tractul intestinal al copilului. Dar in timpul pretiosului stadiu al nou-nascutului, poate fi greu de stiut daca programul de scaun al bebelusului este sanatos.

Raspunsul insa nu este unic. Pentru inceput, frecventa scaunului depinde daca sunt alaptati sau hraniti cu biberonul. Sistemul digestiv unic al unui bebelus intra si el in joc. Intrebati intotdeauna medicul pediatru despre curiozitatile pe care le aveti.

Primul scaun al nou-nascutului

Majoritatea copiilor au prima miscare intestinala in decurs de doua zile de viata. Numite meconiu, aceste scaune tind sa fie groase, lipicioase si asemanatoare gudronului. Acestea constau din celule cutanate pe care bebelusul le-a varsat si le-a inghitit in uter. Dupa ce meconiul a trecut, consistenta scaunului va varia in functie de alimentatia sa. Daca este alaptat ori nu.

Cate scaune pe zi au nou-nascutii alaptati?

Reflexul gastrocolic al nou-nascutului, care indica golirea colonului atunci cand stomacul se intinde cu alimente, nu este inca complet matur. Drept urmare, corpul lor ar putea „face loc pentru mai mult”, trecand miscarile intestinale de fiecare data cand consuma lapte. Multi nou-nascuti au scaune dupa fiecare sesiune de alaptare.

Pe de alta parte, unii nou-nascuti alaptati au scaune doar o data la cateva zile (mai ales dupa primele 2 saptamani de viata). Ambele situatii pot fi sanatoase.

Pentru un bebelus alaptat, poate fi normal sa aiba o singura miscare intestinala pe saptamana. De asemenea, poate fi normal sa aiba scaun la fiecare hranire. Retineti ca scaunele la copiii alaptati tind sa fie moi si de culoarea mustarului.

Cate scaune pe zi au nou-nascutii hraniti cu formula de lapte?

Scaunele unui bebelus hranit cu lapte praf arata de culoare galbena pana la maro si sunt mai fermi decat cei ai unui bebelus alaptat. Nou-nascutii hraniti cu formule au, de asemenea, mai putine scaune – dar mai mari si mai mirositoare.

Parintii se pot astepta in jur de unul pana la patru scaune in fiecare zi. Unii sugari hraniti cu formule au scaune mai rar; totul depinde de sistemul digestiv al micutului tau. Ca intotdeauna, adresati-va orice ingrijorare la medicul pediatru.

 

Related Posts

Comentarii

Articole recente

Categorii Populare