Ce beneficii aduce contactul piele pe piele imediat după naștere

Cele 9 luni de sarcină sunt încununate de cel mai fericit moment din viața unei femei, întâlnirea puiului tău. Legătura creată în cele 9 luni intrauterine trebuie consolidată după naştere.

Astfel a apărut conceptul „Orei magice” denumită și „skin-to-skin”.

Cercetătorii spun că un copil care intră în contact piele pe piele cu mama stimulează o anumită parte a creierului nou-născutului. Bebelușul este stimulat să se deplaseze către sânul mamei, să se atașeze și să înceapă să se hrănească. Acest prim pas – obținerea hranei – încurajează dezvoltarea fizică. Se întâmplă și un al doilea pas. Bebelușul își va deschide ochii și va privi prima dată mamei. Acest lucru încurajează dezvoltarea emoțională și socială.

Cand poate avea loc contactul piele pe piele

La propriu, ar trebui sa aiba loc imediat dupa nastere, dupa ce bebelusul este sters de vernix si alte fluide corporale.
Contactul piele pe piele cu bebelusul este ideal sa aiba loc inainte de taierea cordonului ombilical, cat acesta inca mai pulseaza.
Chiar si daca dureaza cateva minute pana ce contactul piele pe piele cu bebelusul are loc, atingerea poate avea numeroase beneficii pentru inceputul in viata a celui mic.

Beneficiile contactului piele pe piele imediat dupa nastere

Caldura

Nou-nascutii nu isi pot regla singuri temperatura corpului, iar caldura degajata de corpul tau il va ajuta sa se incalzeasca si sa se simta confortabil.

Alinare

S-ar parea ca bebelusii ce au parte de atingerea mamei imediat dupa nastere ar plange mai putin.

Hranire mai facila

Nou-nascutii asezati la pieptul mamei imediat dupa nastere deseori stiu sa-si gaseasca singuri drumul catre san, pentru a incepe sa se hraneasca.
Totodata, bebelusii care au parte de contactul piele pe piele stiu sa se ataseze corect la san mai usor si ajung sa fie hraniti cu lapte mai mult timp.

Valori ale functiilor vitale mai bune

Bebelusii ce petrec timp pe pielea mamei dupa nastere au pulsul si tensiunea mai stabile, iar glicemia le variaza mai putin decat a celorlalti, care sunt luati de langa mama.

Ii protejeaza impotriva infectiilor

Doar in situatia in care bebelusul este asezat pe mama inainte de a fi curatat, exista dovezi ca cel mic poate fi mai bine protejat de infectii, deoarece petrece mai mult timp in contact cu bacteriile vaginale transmise in timpul nasterii.

In cazul prematurilor, exista 3 beneficii suplimentare ale contactului piele pe piele:

  • dezvoltare neurologica mai buna
  • crestere mai accelerata
  • sedere mai scurta la terapie intensiva

Beneficiile contactului piele pe piele pentru mama

Cand are loc imediat dupa nastere, contactul piele pe piele ajuta la secretarea de endorfine in creier, ce actioneaza ca un calmant natural.
Totodata, in urma contactului cu bebelusul, se secreta oxitocina, hormon ce ajuta mai apoi la alaptare.

 

Related Posts

Comentarii

Articole recente

Categorii Populare