Cum se petrece eliminarea placentei?

Cum se petrece eliminarea placentei?

0

mama si copilEliminarea placentei continua expulzia bebelusului, petrecandu-se aproape imediat dupa acest moment, finalizand ciclul complet al nasterii.

Placenta are un rol esential pentru dezvoltarea fatului in mediul intrauterin, fiind singurul mijloc prin care acesta este ajutat sa se dezvolte si sa traiasca.  In plus, placenta protejeaza bebelusul de eventualele infectii oro bacterii ce pot fi transmise de organismul mamei, insa nu in totalitate.
Dupa expulzarea bebelusului placenta este eliminata de catre mama, organismul resimtindu-i inutilitatea, functiile sale fiind incheiate.
Dupa aducerea pe lume a bebelusului, contractiile avute de femeie se opresc, durerile din timpul expulziei incetand definitiv. Urmeaza un moment de pauza prin care organismul incepe sa se resimta dupa nastere.
Pe masura ce se apropie momentul eliminarii placentei, mama va resimti iarasi contractii dureroase.
Medicii incearca de cele mai multe ori sa grabeasca eliminarea placentei, pentru a scuti mama de epuizarea fizica. Adesea, acestia administreaza femeii oxitocina care determina marirea numarului de contractii necesare pentru ca placenta sa se desprinda de uter. Un beneficiu al administrarii tratamentelor cu oxitocina este acela ca reduce orice risc de hemoragie dupa nastere.
Foarte important este examinarea placentei de catre medici in asa fel incat acestia sa se asigure ca nu au mai ramas anumite resturi in uterul femeii, lucru ce i-ar putea determina hemoragii ori infectii puternice, punandu-i sanatatea si viata in pericol. In cazul in care medicii observa ca placenta eliminata nu este intreaga ii pot sugera mamei sa stea mai mult in sezut ori sa inceapa alaptarea, organismul eliberand in mod natural oxitocina. In cazuri de urgenta se poate apela la interventia chirurgicala.
Dupa eliminarea placentei uterul incepe sa se contracte destul de puternic in asa fel incat vasele de sange din uter sa se inchida, oprind astfel sangerarea abundenta.
In cazul nasterii prin cezariana placenta este eliminata in timpul interventiei chirurgicale direct de catre medici.

Articole similare