Cum se poate preveni dermatita atopică la bebeluși, vara și cum se poate îmbunătăți calitatea somnului

Problemele de somn nu sunt neobișnuite la copiii mici care suferă de dermatită atopică. Cauza este senzația de mâncărime pe piele, care devine mai pronunțată pe parcursul nopții. Dermatita atopică poate apărea la bebeluși, la copii, dar și la adulți. Deseori se întâmplă ca simptomul de mâncărime să producă o stare de nervozitate și de insomnie.

Dermatita atopică, simptome

Această afecțiune inflamatorie cronică a pielii apare la bebeluși, chiar în primele luni. Simptomele dispar în timp, însă inflamația pielii poate persista destul de mult, chiar ani de zile. De regulă, apar iritații cutanate, inflamații, papule roșii care pot supura, senzație de mâncărime și scărpinare, uscăciunea și exfolierea pielii, acestea fiind urmate de stări de nervozitate.

Uneori boala evoluează și ajunge în faza acută, când starea pielii se agravează. În alte situații, simptomele sunt mai reduse, pielea este uscată și necesită hidratare, boala este latentă, iar remisia este spontană. Medicii spun că boala dispare la vârsta adultă și că pacientul se vindecă de la sine odată cu înaintarea în vârstă.

Expunerea la soare

Expunerea la soare nu este interzisă în cazurile de dermatită atopică la bebeluși, însă medicii recomandă protejarea pielii cu o cremă specială cu factor de protecție solară mare (SPF 50) și evitarea razelor ultraviolete între orelor 10-16, atunci când soarele este prea puternic.

Produsele de protecție solară trebuie să fie de calitate, nu trebuie să conțină parfum, conservanți și nici substanțe chimice. Acestea pot cauza o serie de reacții nedorite asupra pielii sensibile a copiilor.

Expunerea la soare are efect bun asupra sănătății, întrucât stimulează organismul să producă vitamina D, care crește nivelul de cathelicidină, ce protejează pielea de infecțiile cu virusuri, bacterii, fungi.

Dermatita atopică: Sfaturi de la dermatologi

Orice opțiune de tratament pentru dermatita atopică la copii trebuie discutată în prealabil cu medicul dermatolog.

Deși majoritatea eczemelor la copii, provocate de dermatita atopică sau de alergii, nu au o cauză clară, totuși ele se pot ameliora dacă se aplică o îngrijire bună pielii. Dermatologii recomandă anumite tratamente medicale pentru ameliorarea inflamațiilor.

Există posibilitatea de tratament cu ajutorul medicamentelor pentru reducerea severității simptomelor și cu ajutorul unor produse benefice pentru piele. Spre exemplu, se poate folosi crema de refacere a lipidelor pielii Avene Xeracalm sau un balsam pentru calmarea pielii sensibile, cum este Bioderma Atoderm Intensive.

Produsele fără parfum sunt cel mai bine tolerate de către persoanele care au pielea mai delicată, indiferent de vârstă. De aceea, realizarea unui test pe piele este indicată atunci când se folosește un produs pentru prima dată.

Băile cu apă caldă

Dermatologii recomandă băile cu apă călduță, timp de 5-10 minute, pentru igiena pielii. În caz de eczeme, aceste băi nu se fac cu apă foarte caldă. Dacă este nevoie, se poate folosi un produs de igienă, un săpun lichid foarte fin, natural, care nu irită pielea. Nu este recomandat spumantul de baie în acest caz, mai ales dacă pielea este afectată de eczeme care s-au infectat.

Băile cu apă călduță ajută la restabilirea sănătății pielii și sunt recomandate de două ori pe săptămână. La final, se tamponează pielea ușor cu un prosop moale, astfel ea va fi în mare parte uscată. După acest procedeu pentru menținerea igienei, se aplică tratamentul pentru dermatită recomandat de medic. Este important să se respecte toate indicațiile medicului dermatolog.

De regulă, cremele se aplică pe pielea perfect curată și uscată. Există creme cu proprietăți hidratante, care au efect benefic și din acest punct de vedere asupra pielii. Medicii recomandă și creme care au o consistență mai groasă, asemenea unor unguente, care se aplică de două ori pe zi.

Mențineți o temperatură constată în cameră, pentru că dacă este prea cald, corpul se poate supraîncălzi și apare transpirația. Evitați situațiile când aerul este extrem de uscat. În astfel de situații, apar acele simptome neplăcute ale dermatitei – mâncărimi pe piele și nevoia pacientului de a se scărpina.

Dacă aveți posibilitatea, folosiți un umidificator de aer sau cel puțin aplicați comprese umede pe pielea afectată de eczeme, care pot reduce senzația de mâncărime atât de neplăcută.

Related Posts

Comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Categorii Populare