De ce plang copiii de la colici?

De ce plang copiii de la colici?

0

Un sugar care plange cate sase, opt ore pe zi a avut probabil o nastere traumatizanta, a fost mai sensibil la separarea de corpul mamei sau, atunci cand era in uter, mama lui era nervoasa.

In aceste cazuri, mamele sunt sfatuite sa-si tina cat mai mult copilul lipit de corpul lor. Cand nu pot sa o faca, ele trebuie sa-i vorbeasca, sa-l tina mereu in preajma lor, sa-l legene cand plange. Nu are nici un rost sa lasi un copil sa planga pe motiv ca acesti colici vor disparea de la sine. Copilul simte lumea, iar lumea lui e mama, nu-i asa? Este mai bine sa planga, decat sa taca si sa sufere. Totusi, nu trebuie lasat sa planga singur.

Copilul trebuie sa auda o voce cunoscuta care sa-l faca sa se simta aparat. Un copil mic trebuie luat in brate cu atat mai mult cu cat in zilele noastre el nu mai este inconjurat de bunici sau de o familie numeroasa. Cand nu doarme, ar trebui tinut in brate.

Multi copii care plang, se linistesc imediat cand sunt luati in brate sau sunt leganati. Este bine sa li se vorbeasca, iar mama sa nu fie nervoasa. Mai sunt si copii care trebuie ajutati pentru ca au dificultati in digerarea laptelui. Inainte erau mai multe leacuri babesti, foarte simple.

Mai poti face ceva, un lucru la care mamele se gandesc tot mai rar: sa masezi usor, deasupra scutecelor, burtica copilului, asta il va ajuta sa nu-i fie frig la burtica, dar daca este ud, sa fie schimbat si sa i se puna ceva cald. Toate aceste nimicuri sunt foarte importante. La unii sugari, durerile de burtica pot fi semnul unor boli.

Copilului trebuie sa i se vorbeasca cu blandete si cu calm in tot acest timp, sa nu i se spuna sa taca, pe un ton ridicat. Copilul va tacea, dar va fi cu atat mai angosat cu cat, supunandu-se dorintei mamei, nu-si va mai putea exprima angoasa.

Este mai bine sa i se spuna ca il doare burtica, sa il legene putin, sa-i maseze burtica, sa-i vorbeasca. Asta se poate face, dar nu este intotdeauna usor. In aceeasi ordine de idei, copilul are nevoie de mediere materna indiferent ce ar face nou.

Sursa: Cand apare copilul, Francoise Dolto

Articole similare

0

0