Despre izolare si baby blues

Despre izolare si baby blues

0

Desi ai asteptat momentul acesta – sosirea bebelusului – faptul ca stai acasa cu cel mic te poate face sa te simti izolata, cu atat mai mult cu cat bebe se naste in lunile reci.

Dupa ce bebe se naste, mama petrece foarte mult timp in casa, ceea ce o face sa se simta singura. Multe femei adera la grupuri din care fac parte alte tinere mame si de cele mai multe ori gasesc sprijin si chiar se formeaza prietenii.

Unul dintre cele mai bune remedii impotriva izolarii il reprezinta conectarea la o viata sociala, relatiile cu alte mame, insa nu inainte de-a te simti pregatita sa faci fata valului.

Baby Blues

Sentimentul de tristete usoara si letargie este oarecum firesc, cu atat mai mult cu cat dureaza doar cateva saptamani. Se intampla asa deoarece nivelul de estrogen si progesteron scad, dupa cum sustin medicii specialisti.

In acelasi timp se produce o crestere rapida in nivelul de prolactina, ceea ce produce laptele. Pana cand hormonii se echilibreaza, proaspetele mamici poti resimti o stare de apatie, din cand in cand.

Poti resimti o stare de tristete, cu atat mai mult cu cat esti mama pentru prima data. Este simplu de inteles de ce se intampla asa: iti pierzi vechiul stil de viata, esti atasata in permanenta de copil si separata de restul lumii. Daca sentimentul de tristete persista sau devine mai profund, discuta cu medicul obstetrician sau cu un specialist.

Bineinteles ca nu tot ceea ce vei simti postpartum va fi negativ. Multe femei sunt extrem de uimite de absolut tot ceea ce are legatura cu bebelusul, in primele luni. Spre exemplu, se poate intampla sa te trezesti in toiul noptii, realizand ca tu si sotul tau aveti o familie. Te simti atat de plina de dragoste incat simti nevoia sa impartasesti aceste sentimente.

 sursa foto: loonylabs.org