Emotiile infertilitatii

Emotiile infertilitatii

0

Infertilitatea in cuplu presupune cel mai adesea aparitia unor stari negative la adresa psihicului celor doi parteneri.

Gandul ca nu isi vor putea tine in brate vreodata propria creatie, propriul bebelus, ii sperie, acestia cazand in stari profunde depresive.

Chiar daca tehnicile medicale in aceste situatii pot fi foarte lungi, costisitoare din punct de vedere financiar, dar si dureroase pentru femeie, acestia le vor parcurge mereu, oricand dorind parca sa o ia de la capat, in speranta aparitiei unei rezolvari la problema lor de sanatate. Acesta este si cazul in care multe cupluri infertile apeleaza cel mai adesea la tehnicile de fertilizare „in vitro”, fiind supusi unor tratamente hormonale destul de lungi inainte de actul implantarii ovulului fecundat in uter prin tehnici medicale.

Enumerarea tehnicilor medicale mai sus mentionate reprezinta o  proportie mult prea mica in fata impactului emotional. De cele mai multe ori, cuplurile se confrunta cu probleme psihice seriose, fiind un pericol la adresa sanatatii acestora.

Femeile trec de cele mai multe ori prin stari anxioase, depresive, de teama si frustrare, fapt care mentine o atmosfera destul de incarcata in cuplu. Acestea se cearta cu partenerii din motive care nu ar trebui sa reprezinte un subiect de suparare, plang, ajung sa fie foarte nervose.

De cele mai multe ori, multe din femeile declarate infertile care nu au avut sansa sa isi tina in brate un copil sau care se afla pe parcursul unui tratament hormonal care pare ca nu se mai tremina ajung sa impartaseasca sentimente de furie si gelozie atunci cand vad in fata lor o proaspata mamica sau o tanara gravida. Acestea nu se vor mai bucura la auzirea vestii ca cea mai buna prietena a lor ori ca sora sunt in asteptarea unui copil,  din contra vor fi furioase si suparate, plangand de cele mai multe ori.

In fiecare luna nutresc speranta conceptiei si de aceea, actul sexual va reprezenta o alta modalitate de a fi stresate, multe nemaiavand o placere deplina in acest act sexual si nici dorinta fata de partener, ci numai dorinta conceptiei, concentrandu-se asupra acestui moment. Daca in luna respectiva au stari de rau ori ciclul  menstrual este in intarziere vor da buzna in rafturile farmaciilor si vor achizitiona o multitudine de teste de sarcina. Un rezultat negativ, nu le poate aduce decat o alta stare de frustrare si suparare.

Barbatii, chiar daca uneori par ca sufera mai putin, sunt mai introvertiti. Nutresc in interiorul lor aceleasi sentimente de frustrare si suparare, se simt incapabili ca nu pot sa realizeze acest mic pas, ca nu se poate gasi o rezolvare, de multe ori punandu-si la indoiala sentimentul ca ar fi barbati in  deplinul sens al cuvantului.

De multe ori, partenerii isi aduc reprosuri unul altuia, se autopedepsesc, considera ca au facut un lucru rau in viata si Dumnezeu ii pedepseste intr-un astfel de mod, nedaruindu-le un copil.

Atunci cand te simti inconjurat de astfel de ganduri nu uita sa vorbesti cu ceilalti din jurul tau, incercand sa gasesti o persoana de incredere.

Site-urile de internet te vor ajuta sa explorezi forumurile cu privire la dezbaterea unei astfel de probleme, dar si cu privire la o mai buna informare. Odata ce vei pasi pragul acestora, vei putea observa ca nu esti singura ce se afla intr-o asemenea problema, mai sunt zeci, sute sau mii de cazuri asemanatoare tie, dar care incearca, pe zi ce trece, sa aiba o atitudine calma, sa inlature stresul din organism, factor favorizant al infertilitatii, si sa creada ca in viitor isi vor tine in brate bebelusul mult visat.

Articol realizat de Tatiana Tuţă