Foarte multe femei insarcinate au greturi in prima parte a zilei, iar pentru cateva dintre ele, aceste greturi sunt mult mai intense. Mai putin de 3% dintre gravide au aceasta afectiune care se numeste Hipermezis Gravidarium, pentru care nu exista un leac, insa este ceva temporar si exista cai prin care se poate ameliora.
Atunci cand suferi de Hipermezis Gravidarium ai stari foarte severe de voma. Aceasta poate conduce la probleme de deshidratare si pierdere in greutate. Greata de dimineata scade in intensitate pe parcursul zilei si se estompeaza pana la finalul primului trimestru, insa daca vorbim despre Hipermezis Gravidarium, aceasta poate dura mai mult.
De obicei incepe sa-si faca simtita prezenta intre saptamana 4 si 6 de sarcina si se poate inrautati in jurul saptamanii 9-13. Starile de voma sunt atat de severe, incat majoritatea femeilor nu-si pot urma activitatile de zi cu zi. Simptomele se atenueaza in jurul saptamanii 20, dar nu intotdeauna.
Medicii nu stiu ce anume cauzeaza aceasta afectiune, dar considera ca este relationata cu o crestere la nivel hormonal. Femeile care au depasit aceasta stare la prima sarcina, au sanse mari ca lucrurile sa se repete la cea de-a doua sarcina. Nu exista cai prin care sa se poata preveni acest lucru, desi un consum de multivitamine inainte de a ramane insarcinata este posibil sa ajute.
Complicatii
Hipermezis Gravidarium poate cauza probleme atat pentru tine cat si pentru bebe si iti poate afecta:
- Greutatea – Este normal sa pierzi pana la 5% din greutatea ta in momentul in care ai ramas insarcinata;
- Rinichii – Este posibil sa nu functioneze normal iar tu vei urina mai putin decat ar trebui;
- Echilibrul de minerale din organism – Este posibil sa ai un nivel mai scazut de minerale decat are nevoie organismul tau. Stii ca nu ai suficiente minerale in organism cand ai senzatii de ameteala si slabiciune;
- Muschii – Din cauza echilibrului precar al electrolitilor si din cauza faptului ca ai nevoie de cat mai multa odihna la pat, simtindu-ti muschii slabiti;
- Saliva – Este pisibil sa salivezi mai mult si din cauza aceasta sa ai stari de voma si mai accentuate.
Medicul tau te va ajuta in toata aceasta situatie, deoarece fara un tratament , exista sanse mari ca bebelusul tau sa se nasca prematur sau sa aiba o greutate mica la nastere. Oricare dintre aceste situatii ridica probleme.
Tratament
Tratamentul depinde de simptomele pe care le ai si cat din acestea il afecteaza pe bebe dar si sanatatea ta. Aproximativ 5% dintre femei au nevoie de spitalizare. Este posibil ca mai intai, medicul sa iti recomande:
- Schimbarea stilului de viata – Daca poti manca, este indicat sa iei mese mici, iar in ceea ce priveste lichidele incearca sa bei cu un pai. Daca bauturile calde iti provoaca greata, incearca sa bei lichide cat mai reci.
- Ghimbir – Aproximativ 1 gram pe zi poate ajuta la ameliorarea starilor de greata. Il poti gasi sub forma de ceai, bomboane sau suplimente.
- Medicamente – Este posibil sa primesti o reteta cu mai multe medicamente care te pot ajuta sa vomiti mai putin. Medicul se va asigura ca aceste medicamente sunt sigure pentru sanatatea bebelusului.
Daca starile de voma continua si te deshidratezi, medicul iti va recomanda sa te internezi in spital, unde ti se vor administra electroliti intravenos, pentru a te hidrata si vei fi hranita printr-un tub, daca nu poti retine nimic din ceea ce mananci. Imediat ce nu mai vomiti nu ti se vor mai administra medicamentele. Este important sa te concentrezi pe ideea pozitiva ca aceasta stare va avea un sfarsit si ca este bine ca bebe sa se nasca sanatos.