Incompatibilitatea de RH in sarcina

Incompatibilitatea de RH in sarcina

0

O sarcina cu RH negativ poate dauna atat mamei, cat mai ales bebelusului ce tocmai asteapta sa se nasca, putand produce malformatii fetale destul de grave, conducand cateodata chiar la pierderea sarcinii. Cu toate acestea, daca mama are un Rh negativ, iar tatal unul pozitiv, bebelusul se poate naste cu Rh pozitiv, mostenind in acest fel tatal. Din acest moment va aparea intre mama si copil o incompatibilitate a Rh-ului. In astfel de situatie, Rh-ul pozitiv al bebelusului poate ajunge in circulatia dumneavoastra sanguina, traversand placenta. Organismul va produce din acel moment o adevarata lupta impotriva Rh-ului pozitiv, producand o serie intreaga de anticorpi.

Recomanda aceasta pagina! Un parinte iti va multumi:

Exista situatii in care prima sarcina sa nu fie afectata, dar riscul creste la a doua sau la urmatoarele sarcini, producand bebelusului o grava anemie, anticorpii distrugand hematiile bebelusului.

Administrarea de injectii cu imunoglobulina anti Rh este administrata ca tratament preventiv atat mamelor, cat si bebelusilor inca din maternitate. Si gravidele pot beneficia de astfel de injectii din saptamana 28 de sarcina pentru a diminua riscul producerii unor situatii neplacute pentru bebelus.

Recoltarea de sange pentru stabilirea grupelor de sange si a Rh-ului este obligatorie inca din prima zi de la nastere. Daca la nastere bebelusul are Rh pozitiv, iar mama Rh negativ i se vor administra mamei din nou imunoglobulina anti – Rh.

Daca producerea de anticorpi anti-Rh este deja destul de ridicata, se va putea realiza la cerere o amniocenteza pentru a determina gradul de afectare al fatului si riscurile pe care le presupune o astfel de sarcina.

De cele mai multe ori se recomanda intreruperea sarcinii. Daca sarcina este in evolutie destul de mare se poate realiza la cerere nasterea prematura sau transfuzie sanguina intrauterina pentru a salva viata bebelusului.

Cu toate acestea, injectarea de imunoglobulina anti-Rh a ajutat la diminuarea riscurilor de producere a unor malformatii fetale grave, ce puneau viata bebelusului in pericol imediat dupa nastere.

Articol realizat de Tatiana Tuţă
Articole similare

Fara comentarii

Lasa un comentariu