Intampinarea copilului

Intampinarea copilului

0

Nasterea este ceva normal, nu este o boala. Specialistii de toate baricadele sustin in ziua de astazi ca femeia ar putea foarte bine sa nasca si acasa, si se intampla acest lucru, mai mult peste hotare, ce-i drept. O femeie care tocmai a nascut are nevoie de odihna, dar daca totul merge bine, este inutil ca femeia sa ramana la spital mai mult de 24 de ore.

Daca totul a decurs normal si mama poate fi ajutata, nu numai copilul, dar si mama se vor simti mult mai bine acasa. Cu atat mai mult cu cat are mai multi copii, este bine ca acestia sa o vada pe mama lor acasa, si pe cel mic, imediat.

Apoi, acasa este si tatal. Pentru ca e groznic pe motiv ca un barbat este tata, el nu mai poate sa stea de vorba cu sotia lui despre acest moment atat de important pentru amandoi. Iar la spital, cel mic, care, in utero (adica atunci cand era in stadiul de fat), a auzit mereu vocea tatalui sau in dialog cu vocea mamei, se regaseste dintr-o data orfan de aceasta voce maaculina, si nu aude decat tipetele celorlalti sugari.

Cineva ii ingrijeste, dar timp de cateva zile e ca si cum ar fi intr-un desert; iar pentru un sugar, cateva zile conteaza cat patru sau cinci luni pentru noi. Asadar, si nasterea ar putea sa se intample destul de simplu. Pentru primele doua sarcini, este indicat ca femeia sa mearga la spital. Aceasta reprezinta o siguranta pentru copil si pentru mama, chiar daca apoi se intorc acasa cat se poate de repede.

De asemenea ar putea functiona sistemul asistentelor de familie. Nu este atat de complicat sa ajuti o tanara lehuza; asistentele ar putea face scurte stagii in spitale, sau in clinicile particulare, cu scopul de a invata sa acorde ingrijiri lehuzelor si sugarilor. Ele le-ar ajuta pe mame timp de cateva saptamani pentru ca acestea sa se odihneasca cu adevarat.

Si cum aproape intotdeauna, dupa nastere, apare o stare depresiva, fiziologica, aceste asistente ar sta de vorba cu mama, ar ajuta-o din punct de vedere psihic si fizic, pentru ca are nevoie de asa ceva, mai ales ca ceilalti copii sunt putin gelosi si mai pretentiosi atunci cand mama este de fata, decat in absenta ei.

Sursa: Cand apare copilul, Francoise Dolto