La cate zile de concediu de maternitate ai dreptul?

La cate zile de concediu de maternitate ai dreptul?

0

Este bine ca orice femeie insarcinata sa-si cunoasca drepturile. Poti sa incepi cu numarul de zile de concediu de maternitate la care ai dreptul in mod legal.

 

workouts_pregnant_womenFemeile insarcinate beneficiaza, conform OUG 158/2005, de concediu de maternitate inainte si dupa nastere in conditiile in care au contribuit la Fondul National de Asigurari de Sanatate, cu plata indemnizatiei aferente.
Femeile insarcinate care au platit contributia de asigurari sociale au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.

Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea fiecarei mamici. Acest concediu pentru sarcina, de 126 de zile, nu este obligatoriu. Numai 42 de zile calendaristice de concediu de lauzie sunt obligatorii. Este de la sine inteles ca doar femeile pot beneficia de acest concediu de maternitate.

Trebuie spus ca de aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care au incetat plata contributiei de asigurari sociale, din motive neimputabile lor, daca nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat.