Medicamente periculoase pentru bebelusi

Medicamente periculoase pentru bebelusi

0

Ca regula generala, orice medicament recomandat pentru bebelusi trebuie prescris doar de medicul pediatru, tocmai pentru ca riscurile de a avea ca si consecinta boli grave sau chiar de a muri sunt ridicate. Uite ce medicamente il pun pe bebe in pericol!

  1. Acetaminofen

Nu se dau medicamente pe baza de aceminofen copiilor mai mici de sase luni. Chiar si la cei mai mari, multe medicamente impotriva racelilor care contin acetaminofen (o substanta similara cu paracetamolul) trebuie utilizate strict in dozele recomandate de medic. O doza dubla este extrem de periculoasa. De aceea exista paracetamol si ibuprofen pentru copii, in diverse concentratii, care au insa pentru dozare un picurator special.

  1. Aspirina

Orice copil pana la noua ani, de fapt, ar trebui sa evite aceasta substanta – aspirina poate determina insuficienţa hepatica la bebelusi, mai ales in timpul unor viroze. Benefica pentru cei mari, ea este extrem de riscanta pentru copii. Aspirina poate duce la aparitia sindromului Reye– o boala rara, dar care poate fi fatala pentru bebelusi si copii. Atentie si la alte medicamente care contin aspirina, chiar daca nu se numesc astfel. Citeste pe prospect, in compozitia medicamentului, unde poti vedea daca medicamentele tale au in compozitie aspirina sau acid acetilsalicilic ori salicilat.

  1. Antivomitive sau vomitive

Un pediatru nu recomanda de regula medicamente impotriva vomei, in afara de situatiile cu adevarat speciale.Pe de alta parte, cercetari recente au demonstrat ca nici vomitivele nu sunt bune pentru copii. Aceastea de regula sunt date copiilor in cazul in care acestia au ingerat din greseala substante periculoase, care trebuie date imediat afara, dar ele ar trebui administrate doar de medici, in cadrul unui tratament de urgenta la camera de garda.

  1. Medicamente impotriva tusei

Medicamentele impotriva tusei nu sunt neaparat foarte eficiente si au risc mare de efecte secundare in cazul bebelusilor: ele pot provoca anomalii cardiace si convulsii sau, in cazuri mai putin grave, pot irita stomacul sau provoca probleme de piele.

  1. Medicamente date dupa ureche, din experienta

Chiar daca tu iti aduci aminte ca bebe sau tu ati mai avut o data acea afectiune si ca a luat sau ai luat un anumit medicament, care a fost ok, nu risca sa iei si acum. Poate te inseli asupra simptomelor si nu este vorba de aceeasi problema. Din nou, deci, la doctor. Mai bine previi…

  1. Medicamente expirate

Unele nu mai au efect dupa data de expirare, altele pot fi chiar periculoase, indiferent ca este vorba de medicamente pentru adulti sau pentru copii. De asemenea, atentie la conditiile de pastrare, inclusiv daca medicamentele si-au schimbat culoarea sau aspectul – este posibil sa se fi alterat inainte de termen, daca nu au fost depozitate corect (e vorba in special de lichide care trebuie tinute la frigider).

  1. Medicamente masticabile

Chiar daca bebe mananca deja mancare solida, nu ii da un medicament care se mesteca, din acelasi motiv din care copilul nu trebuie lasat sa se joace cu obiecte mici: se poate ineca. Daca vrei sa ii dai un astfel de medicament masticabil, marunteste-l si da-i-l cu mancare, intr-o lingura de piure sau de iaurt.

  1. Medicamente pentru adulti

Chiar daca bebelusii sunt de sase ori mai mici decat un adult, nu poti taia o pastila in sase si sa pretinzi ca ii va face bine copilului. in primul rand pentru ca probabil este un medicament care nu este potrivit pentru copii, iar in al doilea pentru ca dozarea nu este deloc sigura. Nici medicamentele recomandate pentru fratii mai mari nu sunt destinate bebelusilor. Acestea pot provoca probleme mai grave chiar decat netratarea bolii.