Parintii prea autoritari, un adevarat pericol pentru copiii sensibili

Anul trecut, cartea “Battle Hymn of the Tiger Mother”, scrisa de Amy Chua, profesoara la Yale, a facut furori in randul parintilor si a starnit numeroase controverse.

Savanta povestea cum copiii ei sunt fortati sa ia lectii de pian si sa invete fel de fel de alte actvititai, fara macar o pauza la baie. Mai mult, micutilor le era interzis sa iasa afara la joaca si sa doarma la prietenii lor.

Amy Chua sustine ca orice mic compromis si orice abatere de la regulile casei poate duce la pierderea autoritatii parentale. Ca o consecinta, copii vor deveni rasfatati si greu de controlat, asta putand sa afecteze procesul educational.

Desiree Baolian Qin, o colega de catedra a profesoarei Chua, asistenta a sectiei de Dezvoltare Umana si Studii Familiale de la Michigan State University, sustine ca savanta nu are deloc dreptate si ca parintii ar trebui sa-si lase copiii sa fie copii.

Fericirea este cel mai important lucru pentru copii! Degeaba ii educi si ii transformi in niste roboti. Vei reusi sa creezi fiinte disfunctionale social.“, considera profesoara Baolin.

Copiii ai caror parinti urlau la ei pentru ca aveau esecuri scolare si care erau mult prea stricti ajung sa fie frustrati si nefericiti in adolescenta. De multe ori, ei vor alege cai neortodoxe pentru a se razbuna pe parintii autoritari.

Mai mult, parintii stricti au tendinta de a-si compara copiii cu alti elevi. Acest lucru poate duce la complexe de inferioritate si la probleme cu increderea in sine. In timp, asta va crea premisele depresiei si va pune bazele tulburarilor de anxietate.

Profesoara Baolian isi bazeaza observatiile pe o multime de studii efectuate de-a lungul timpului. Acestea par sa confirme faptul ca strictetea nu este cea mai buna metoda de educatie si ca micutii nostri ar trebui tratati cu mai multa consideratie.

Copilul nu este un instrument care poate fi manipulat pentru a atinge anumite rezultate. El este o fiinta vie care are nevoie, inainte de toate, de dragoste. Daca il tratezi ca pe un trofeu prin care incerci sa iti dovedesti aptitudinile parentale, nu vei face decat sa obtii un depresiv sau un nevrotic“, a completat savanta.

Tu ce crezi? Care este cea mai buna metoda de a-l educa pe cel mic?

Related Posts

Comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Categorii Populare