Petiție pentru consiliere în alăptare, în toate maternitățile

Asociația SAMAS lansează o petiție online pentru ca în fiecare maternitate să existe un consilier în alăptare dedicat, care să ofere sprijin pentru mame în alăptare și menținerea lactației.

Consilierul în alăptare este extrem de important în inițierea și menținerea alăptării, pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor din România. În acest moment, deși sunt cadre medicale care s-au pregătit profesional și practică acest serviciu, consilierul în alăptare nu apare explicit în lista de specializări posibile ale asistenților medicali și moașelor, ceea ce are două efecte negative: descurajează cadrele medicale să se specializeze și să practice și împiedică mamele să caute și să primească ajutorul de care au nevoie.

Foarte multe mame renunță la alăptare exclusivă încă din maternitate, deoarece nu au suficient sprijin în inițierea alăptării și în atașarea copilului la sân. Alte motive considerate bariere în alăptarea exclusivă care le determină pe mame să renunțe la alăptare sunt lipsa infrastructurii baby-friendly (mama nu poate sta cu bebelușul în salon), numărul mic de cadre medicale pregătite și implicate în consilierea și sprijinirea mamelor în alăptare sau, în multe cazuri, chiar lipsa educației prenatale. Nevoia ca mamele să beneficieze de consiliere dedicată în alăptare încă de la maternitate a devenit și mai evidentă în această perioadă, când, conform procedurilor stabilite de Ministerul Sănătății, o mamă diagnosticată cu COVID-19 este separată de copil la naștere, cu recomandarea de menținere a lactației.

Cadrele medicale din secțiile de neonatologie sunt cele care, în mod normal, oferă sprijinul necesar în alăptare, în maternitate. Dar, pentru că numărul acestora este foarte mic, iar atribuțiile pe care le au sunt numeroase, nu pot dedica timp special pentru fiecare mamă în parte, până când aceasta reușește să alăpteze.

Rolul consilierului în alăptare

În România, 40% dintre mame nu primesc niciun fel de sprijin în maternitate pentru inițierea și menținerea alăptării.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății și UNICEF, pentru a avea o creștere și dezvoltare optime și în deplină sănătate, sugarii ar trebui să fie alăptați exclusiv în primele șase luni de viață. De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF recomandă începerea cât mai rapidă a alăptării, în termen de cel mult o oră de la naștere.

Rolul consilierului în alăptare este extrem de important în inițierea și menținerea alăptării, în dezvoltarea sănătoasă a copiilor din România. Hrănirea exclusivă la sân a copilului în primele șase luni este esențială pentru o viață sănătoasă. Schimbarea realității din maternități este un deziderat de foartă multă vreme, dar pentru care nu s-au luat niciodată măsuri. Sănătatea copiilor este o urgență și așa ar trebui considerată încă din primele momente ale vieții acestora.

Related Posts

Comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Categorii Populare