Poftele – mit sau realitate?

Poftele – mit sau realitate?

0

Sarcina provoaca tot felul de schimbari ciudate in corpul femeii. Probabil ca daca nu ai trecut printr-o sarcina nu poti sa crezi si sa-ti explici poftele pe care le resimt femeile gravide.

Unele femei prezinta in timpul sarcinii pofte pentru unul sau mai multe alimente particulare, iar altele nu le au. De exemplu, inghetata si muraturile apar adesea in povestile despre poftele din sarcina. De asemenea, printre alimentele pe care femeile le-au poftit in sarcina se numara si pestele, anumite fructe (poate chiar crude), laptele, bomboanele si alte dulciuri. Nu exista o explicatie larg acceptata pentru poftele alimentare, desi existenta lor a fost bine documentata.

Daca ai pe neasteptate o pofta pentru un anumit aliment, grabeste-te si satisface-ti pofta daca acel aliment iti da energie si/ sau nutrienti esentiali precum calciul. Verifica de ce grup alimentar din Ghidul Piramidei Alimentelor apartine alimentul la care ai poftit. Daca pofta ta persista pana la punctul in care consumand alimentul la care ai poftit, ajungi sa-ti limitezi aportul de nutrienti esentiali, incearca sa reechilibrezi meniul intr-un mod rezonabil.

Unele femei gravide dezvolta un comportament numit „pica”, in care au pofta si incearca sa consume produse nealimentare, precum pamant, lipici, cenusa, tencuiala sau gheata. Daca ajungi sa mananci substante nealimentare, vorbeste cu medicul inainte de ati face rau tie sau fatului.