In premiera in Romania, s-au reunit la Bucuresti membrii Board-ului CIFEJ, in cadrul conferintei “Filmul pentru Copii – instrument de educatie non-formala”

[imagebrowser id=1631]Conferinta Internationala “Filmul pentru copii – instrument de educatie non-formala”, a avut loc la Institutul Cultural Roman, cu ocazia intalnirii, pentru prima oara in Romania in ultimii 60 de ani, a membrilor Board-ului Centrului International de Film pentru Copii si Tineri – CIFEJ. Evenimentul a fost organizat de Scoala de Film si Televiziune pentru Copii “Micile Vedete”, Primaria Sectorului 6 si Institutul Cultural Roman.

CIFEJ este organizatia la nivel mondial a profesionistilor din industria filmului pentru copii, infiintata de UNESCO in anul 1955, formata din regizori, producatori, profesori, presedinti de organizatii si asociatii de film pentru copii, reprezentanti ai ministerelor si departamentelor de cultura din diverse tari si directori de festivaluri de film pentru copii din intreaga lume.

Conferinta a fost moderata de doamna Ema Pendiuc, Vicepresedinta CIFEJ si Directoarea Scolii de Film si Televiziune pentru Copii “Micile Vedete”. Dintre membrii Board-ului CIFEJ, au luat cuvantul si au expus relatia dintre filmele pentru copii si educatia non-formala doamna Firdoze Bulbulia (Presedinta CIFEJ, Africa de Sud), domnul Mohsen Chiniforoushan (Secretar General CIFEJ, Iran), prof. dr. Hou Keming (China), doamna Maikki Kantola (Finlanda) si doamna Sulafa Hijazi (Siria).

Subiectul a fost dezbatut si de reprezentanti ai celor mai importante institutii, asociatii si fundatii de cultura si educatie romanesti: domnul Sorin Dina (Manager Public al Sectorului 6), domnul Liviu Jicman (Vicepresedinte ICR), doamna Felicia Filip (Soprana si Director artistic la Opera Comica pentru Copii), domnul Catalin Tirlea (Ministru Consilier, Sef al Oficiului pentru romanii din strainatate din cadrul Ministerului Afacerilor Externe), doamna Catalina Chendea (Ministerul Educatiei) si domnul Vlad Dumitrescu (Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile).

Conferinta s-a incheiat cu o sesiune de panel discussion, in cadrul careia participantii au avut ocazia sa interactioneze si sa isi expuna si argumenteze viziunea in ceea ce priveste tema abordata.

Evenimentul a fost unul de mare amploare in contextul actual, profund afectat de cresterea ingrijoratoare a frecventei filmelor si emisiunilor TV cu caracter violent si obscen. In urma conferintei putem spune ca primul pas pentru revitalizarea, relansarea si promovarea filmului romanesc pentru copii a fost facut cu succes.

 

Scoala de Film si Televiziune pentru Copii “Micile Vedete”, www.micilevedete.ro, initiatorul acestei conferinte si membra a CIFEJ, a realizat in trei ani un numar de 17 filme de scurt metraj pentru copii, dintre care majoritatea au teme educative. Doua dintre aceste filme au participat la Festivalul de Film de la Cannes, sectiunea Short Film Corner, in 2011 si in 2012. Filmele sunt realizate de o echipa de tineri absolventi de cinematografie, in regia Arianei Pendiuc, iar rolurile din filme sunt jucate de absolventii Scolii Micile Vedete, care au varste cuprinse intre 6 si 12 ani.

 

 

Film pentru copii, conferinta, educatie

Related Posts

Comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Categorii Populare