Prima saptamana de sarcina

Simtiti ca ati ramas insarcinata? Ei bine, poate fi si asa.

In cele ce urmeaza vom parcurge etapa cu etapa fiecare zi a perioadei de graviditate, explicandu-va fiecare detaliu despre schimbarile aparute in viata dumneavoastra, despre modificarile hormonale la care sunteti supusa pas cu pas, mai ales cele din primul trimestru atunci cand organismul trebuie sa se obisnuiasca cu noile etape ce vor veni.

De asemenea vom face o analiza in detaliu a dezvoltarii bebelusului in mediul intrauterin, plecand de la greutate, lungime, dar si de la dezvoltarea fiecarei functii vitale, fiind semne la fel de importante pentru dumneavoastra pentru ca in acest mod va veti cunoaste mai bine micutul, veti sti ce nevoi are si cum sa va apropiati de el chiar daca se afla situat intr-un asemenea mediu.

Prima saptamana de sarcina nu este atat de exacta, neputand fi depistata cu precizie de catre specialisti. De regula, calculul primei saptamani de sarcina se realizeaza din prima zi de sangerare a ultimului ciclu menstrual si nu de la data exacta a conceptiei intrucat aceasta nu este cunoscuta exact de catre medici sau de catre dumneavoastra. Si acest lucru, intrucat perioada ovulatiei difera de la femeie la femeie, fiind cazuri atipice, de regula aceasta perioada aparand dupa 14-15 zile de la prima zi a ciclului menstrual. Asadar, nu se poate vorbi, in realitate despre sarcina, in prima saptamana, calculata in acest mod. Medicii vorbesc despre sarcina, chiar daca, in realitate va aflati inca in perioada preconceptionala, intrucat este mult mai usor sa calculezi, in acest mod, data probabila a nasterii.

Data conceperii bebelusului nu poate fi cunoscuta cu exactitate. De obicei, in cazul unui ciclu menstrual de 28 de zile, ovulatia se va produce la circa 14-15 zile de la data primei zile de sangerare. Chiar daca ne „autodeclaram” insarcinate, in realitate in prima saptamana de sarcina, calculata in acest mod, nu se poate vorbi nici macar despre posibilitatea conceperii. Ceea ce face organismul este sa se adapteze, de fapt, tuturor schimbarilor hormonale, atunci cand estrogenul si progesteronul cresc considerabil, reusind astfel sa determine maturarea foliculilor de catre ovar.

Ce se intampla, de fapt, in ovulatie?

Sub influenta hormonilor progesteron si estrogen, al caror valori cresc considerabil, foliculii ovarieni sunt maturati. Unul dintre foliculi reuseste lunar sa ajunga la dimensiunea de circa 2 centimetri. Odata ajuns in acest punct, acesta se sparge, eliminand ovulul sau celula reproducatoare feminina, in asa fel incat in drumul sau, spermatozoidul sa il poata intalni si fecunda. In acest punct are loc conceperea bebelusului.

Insa, in prima saptamana de sarcina, pana si tot acest traseu pare destul de departe de parcurs. Cu alte cuvinte, femeia se regaseste inca in perioada preconceptionala, atunci cand va trebui sa isi indrepte atentia mai mult asupra sanatatii sale, dietelor si alimentatiei echilibrate, dar si asupra analizelor, ascultand cu atentie sfaturile medicilor.

Cu toate ca noua viata nu si-a facut inca aparitia in pantecul tau, va trebui sa ai grija la o serie intreaga de lucruri. Nu te astepta, totusi, ca din prima saptamana de sarcina sa iti poti observa puiul la ecograf, ci, mai degraba, ai grija de tine si gandeste responsabil pentru viitorului tau bebelus.

Cu toate ca nu cunoasteti exact faptul ca sunteti insarcinata, medicii neputand depista cu exactitate prima saptamana de sarcina, ecografic copilul se va putea vedea de-abia dupa 4-5 saptamani de sarcina, este indicat a avea o alimentatie sanatoasa si un regim de viata echilibrat intrucat in aceasta perioada este bine sa va pregatiti organismul pentru aparitia bebelusului. Asadar, mancati cat mai multe fructe si legume, nu excludeti acidul folic din alimentatie, renuntati la cafea, alcool, fumat sau droguri fiind nocive fatului pe care urmeaza sa il aveti.

Asadar, prima saptamana de sarcina nu demonstreaza faptul ca sunteti insarcinata, intrucat nu puteti ramane insarcinata in prima zi a ciclului menstrual, decat in foarte rare cazuri. Sarcina apare de-abia in perioada fertila sau mai bine zis in cea a aparitiei ovulatiei, dupa 14-15 zile de la prima zi a ciclului menstrual. De-abia atunci spermatozoidul si ovulul se vor putea intalni pe canalul trompelor uterine pentru a forma in cele din urma un zigot.

Daca aveti senzatia ca ati ramas insarcinata, avand anumite simptome, s-ar putea sa le confundati intrucat in prima saptamana nu vor aparea modificari hormonale sau anumite senzatii legate de aparitia sarcinii. De asemenea, nici bebelusul nu se va dezvolta intrucat, nu exista inca implantat in uterul dumneavoastra.

Cu toate acestea, noi incepem maratonul sarcinii incepand de la prima saptamana, asa cum, de fapt este calculata de catre medici, de la prima zi a ultimului ciclu menstrual, pentru a avea o lamurire mai clara de ce anume se calculeaza in acest mod.

Ce poti face in prima saptamana de sarcina?

Asa cum aminteam, prima saptamana de sarcina, inseamna responsabilitate pentru binele bebelusului tau.

In aceasta saptamana, ca si in cele  de dinainte trebuie sa inveti sa iti pregatesti organismul pentru ca cel mic sa poata beneficia, odata ajuns in pantecul tau, de tot „confortul”, dar si de toate cele necesare pentru a creste mare.

Ce trebuie sa mananci?

Alimentatia in prima saptamana de sarcina, ca de altfel, in toata aceasta perioada este foarte importanta. Incearca sa consumi o gama larga si diversa de alimente in asa fel incat organismului tau sa nu ii lipseasca nimic din ceea ce ar avea nevoie. Asigura-te, asadar, ca mananci sanatos! Exclude E-urile periculoase, conservantii si colorantii, dar si grasimile nesanatoase, prajelile, consumul mare de dulciuri – toate fiind considerate un adevarat atentat pentru viata bebelusului tau.

Consuma fructe si legume proaspete, avand un continut crescut de minerale si vitamine, necesare pentru dezvoltarea bebelusului, oferindu-ti in acelasi timp si forta de care ai nevoie pentru viata de mamica.

In cazul in care medicii considera necesar, oferindu-ti suplimente, incearca sa le iei cu multa atentie, insa fara a face exces.

Renunta la vicii!

Acesta pare sa fie sfatul medicilor atunci cand le vorbesti de dorintele tale de a deveni mamica. Un bebelus are nevoie de un mediu cat se poate de sanatos si tocmai de aceea, este indicat sa ii oferi puiului tau un mediu prea putin toxic, in care sa se poata dezvolta cat mai bine. Fumatul, alcoolul, cafeaua, bauturile carbogazoase dulci, drogurile trebuie scoase definitiv din alimentatia ta de viitoare mamica.

Ai grija la medicamente!

Chiar daca nu ai ramas inca insarcinata, nu cunosti bine data in care vei putea concepe bebelusul. Stim cu totii care sunt efectele lor si cat de nocive pot fi pentru cel mic, aflat in formare. Nu lua niciodata medicamente fara recomandarea medicului, mai ales atunci cand iti doresti sa devii mama!

Fa miscare!

Ei bine da, miscarea este permisa atat in sarcina, cat si inainte. In acest mod, organismul tau va deveni mai puternic, va capata vitalitate si forta pentru a face fata noilor schimbari ce intervin odata cu instalarea sarcinii.

Ia acid folic!

Acidul folic este foarte important pentru sanatatea si dezvoltarea bebelusului, fiind recomandat inca din preconceptie. Consuma fructe si legume verzi, avand un continut crescut de acid folic!

Fereste-te de infectii!

Infectiile pot fi de-a dreptul periculoase in cazul in care sunt contactate in timpul sarcinii, asa ca, incearca sa eviti spatiile in care le poti cadea „prada”. De obicei, este bine sa te feresti de multimi si aglomeratie, multe dintre infectii putand a fi transmise pe calea aerului. In plus, exclude din compania ta, cel putin pentru o perioada, animalele de companie, pisicile fiind cele mai periculoase, crescand riscul de toxoplasmoza. In plus, consuma alimente bine fierte, fereste-te de oua si carne crude si lapte nepasteurizat, putandu-ti transmite usor salmonella.

Mergi la medic si efectueaza analizele recomandate!

Vizitele la medic sunt foarte importante atat in sarcina, cat si in preconceptie. Examinarea clinica a femeii, precum si analizele de specialitate pot determina cu mare usurinta eventualele afectiuni de care este suferinda mama, evaluand riscul la care poate fi expus bebelusul in acest mod.

Screeningul medical va trebui sa contina un set de analize cu privire la depistarea bolilor cu transmitere sexuala de care ati putea suferi (Chlamydia, sifilis), al infectiilor periculoase (toxoplasmoza, rubeola, rujeola, citomegalovirus). In afara de aceste lucruri este necesare testarea Babes Papanicolau, analiza secretiilor vaginale, precum si verificarea tensiunii, glicemiei si efectuarea hemoleucogramei.

Ce simte viitoarea mamica?

Chiar daca abia astepti sa simti  noua viata care se misca in burtica ta, va trebui sa mai ai putina rabdare! In prima saptamana de sarcina te gandesti la momentul conceperii bebelusului, la felul in care va arata, ce nume va purta si deja, parca, te si apuca emotiile. Cu toate acestea, starile prin care treci sunt normale si lunare. Tocmai ai depasit perioada ciclului menstrual si deja te indrepti catre ovulatie. Schimbarile aduse de organism pot fi numeroase, in acest timp – temperatura bazala va putea fi mai crescuta, cervixul isi va putea modifica pozitia si va prezenta secretii mai abundente – totul pentru a favoriza trecerea spermatozoidului pentru a intalni ovulul in vederea fecundarii si a se produce conceperea. Este posibil ca sanii sa fie mai sensibili la atingere, sa te confrunti cu mici crampe abdominale, insa astfel de stari sunt datorate, mai degraba, problemelor lunare, generate de ovulatie, pe care, oricum deja le cunosti.

 [imagebrowser id=1415]

Articolul precedent
Articolul următor
Redactia Bebelu
Redactia Bebelu
Bebelu.ro s-a născut din plăcerea autorilor ei de a scrie, din plăcerea graficienilor ei de a desena şi de a realiza cel mai complex proiect în segmentul de creştere şi îngrijire a copilului. Bebelu este o plaformă online pentru părinţi şi copii şi pentru cei care ar dori să redevină copii. Ne propunem să încântăm vizitatorii, să-i fascinăm, să-i surprindem şi să-i reţinem în mrejele paginilor noastre.​ Publicația Bebelu a apărut în anul 2014, pentru a oferi unor oameni capabili dintr-o ţară frumoasă posibilitatea de a-şi demonstra talentele, a-şi oferi serviciile, echipa colaborând în acelaşi timp cu 16 specialişti în domeniile de maxim interes, astfel că aici veţi identifica o serie întreagă de recomandări şi informaţii foarte bine structurate, aşa încât să obtineţi ceea ce vă doriţi – o informaţie corectă, clară şi sigură. În cele 84 de secțuni vă stârnim, lună de lună, curiozitatea, fie că sunteţi animaţi de dorinţa de a avea un copil, fie deja aţi împărtăşit bucuria primelor clipe, obişnuindu-vă cu interviuri, articole şi recomandări avizate. Cititorii Bebelu.ro vor afla sfaturi, practici eficiente, vor deveni parte a unor experienţe de viaţă trăite de mămici, vor fi puşi la curent cu cele mai noi măsuri legislative care să le asigure siguranţa şi stabilitatea familiei. Cititorii se vor bucura să afle despre povestea frumoasă de viață a unei mămici celebre – Elena Băsescu, într-un interviu acordat în exclusivitate revistei Bebelu,vor fi puşi în temă cu ultimele tendinţe în materie de frumuseţe, diete şi modă parcurgând atent şi rubricile permanente începând cu: Rubrici: PĂRINŢI CELEBRI – Cele mai cunoscute personalităţi mondene vor fi alături de tine pentru a te îndruma, oferindu-ţi un sfat din experienţa lor de părinte. SARCINA ŞI NAŞTEREA – este un capitol destinat celor 9 luni de viaţă intrauterină. Vor fi prezentate informaţii referitoare la simptomatologia primelor zile de sarcină, evoluţia fătului pe parcursul celor nouă luni, analize necesare, alimentaţie, sănătate, pregătire pentru naştere. Tot aici puteti găsi informaţii preţioase dedicate naşterii şi recuperării postpartum. BEBELUŞUL ÎN PRIMUL ANIŞOR – este un capitol destinat îngrijirii sugarului. Alăptarea, scorul Apgar, îngrijirea bontului ombilical, prima băiţă, diversificarea sunt doar câteva dintre cele mai captivante subcategorii. COPILUL 1-6 ANI – este un capitol dedicat creşterii şi îngrijirii copilului din primul an şi până la vârsta şcolară. Mămicile vor reuşi să afle cum anume să se descurce cu propriul copil, cum să îl îngrijească în aşa fel încât să crească perfect sănătos. EDUCAŢIE – este un capitol captivant în care poţi afla cum să îţi educi copilul în aşa fel încât să poţi obţine performanţe şcolare sigure. FAMILIA – este un capitol destinat vieţii de familie ce conţine o serie întreagă de sfaturi eficiente. COPII TALENTAŢI – este un capitol fascinant dedicat copiilor valoroși ai țării. ÎNVAŢĂ SĂ PREVII! –sunt prezentate soluţii de prevenire a anumitor probleme de sănătate ce pot afecta atât viaţa copiilor, cât şi pe cea a părinţilor.

Related Posts

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente

Categorii Populare