Sanii dupa nastere

Sanii dupa nastere

0

bebelus bea lapteSanii dupa nastere arata destul de diferit, modificarile hormonale fiind responsabile cu formarea laptelui matern, fapt care va determina ingreunarea si modificarea aspectului lor.

Sanii dupa nastere vor capata ceva modificari, proaspata mamica s-ar putea sa ii simta moi si destul de goi. Este perioada in care are loc formarea colostrului si al laptelui matern. Imediat dupa nastere, bebelusul se va desfata cu colostru – un lapte foarte gras care va proteja micutul de eventualele infectii cu care ar putea intra in contact. Primele zile aduc, de asemenea, o serie intreaga de schimbari. Cu timpul, sanii vor deveni mai mari, vor creste in volum, se vor ingreuna si vor produce o cantitate destul de mare de lapte, necesar pentru ca micutul sa fie hranit corespunzator, in asa fel incat sa poata creste sanatos.

Pentru stimularea lactatiei este nevoie ca bebelusul sa fie asezat la san inca din primele ore dupa nastere. Este destul de posibil ca prima senzatie sa nu fie tocmai placuta pentru mama, sfarcurile fiind destul de sensibile la atingere. Primele secunde de supt pot aduce o senzatie de tensiune si durere, lucru ce va disparea in primele zile de alaptare, mama acomodandu-se cu noua sa postura. In cazul in care durerea persista este posibil ca micutul sa nu fie asezat cum se cuvine la san, pozitia de alaptat fiind gresita. Tocmai de aceea, este nevoie ca mama sa ceara sfatul cadrelor medicale din maternitate.

Angorjarea sanilor si mastita sunt stari posibile dupa nastere. Pentru a preveni aceste lucruri este indicat ca sanii sa fie goliti de lapte manual ori prin folosirea pompelor de muls. Compresele aplicate pe sani sunt alte variante ajutatoare.

Atunci cand bebelusului i se face foame este posibil ca sanii sa devina mai tari, grei si sensibili la atingere. Laptele va putea incepe sa se scurga, fapt care necesita folosirea tampoanelor de san.

Sanii dupa nastere vor trebui ingrijiti cu multa atentie de proaspata mamica. Este nevoie ca aceasta sa poarte un sutien adaptat acestei perioade, care sa le asigure sustinere. De asemenea, medicii recomanda folosirea unor unguente care sa redea elasticitatea si aspectul ferm al acestora, ferindu-i astfel de vergeturi.