Scaunul special de masina iti poate salva copilul

Scaunul special de masina iti poate salva copilul

0

Multi parinti, din pacate, nu constientizeaza pericolul la care isi expun copiii atunci cand „uita” sa foloseasca scaunul special de masina pentru copii. Acestia ar trebui sa stie ca in cazul unui accident, copiii, care nu sunt ancorati de scaunele auto speciale, pot deveni proiectile zburatoare.

baby-car-seat1

Picture 1 of 3

Fotoliile auto speciale pentru copii sunt proiectate in asa fel incat fortele de impact sunt repartizate egal pe corpul fragil al copilului. Sa nu va imaginati ca va puteti proteja copilul tinandu-l confortabil in brate. Chiar daca aveti centura de siguranta, testele au aratat ca forta impactului smulge copilul din bratele tale. Iar daca fixezi centura de siguranta pe care o folosesti si peste copil, greutatea ta, marita de fortele produse de accident, poate presa centura adanc in corpul copilului producand astfel rani grave sau fatale.

Ce trebuie sa stiti despre scaunele de masina:

  • Este bine ca atunci cand parasiti maternitatea sa aveti deja un astfel de dispozitiv adecvat in masina.
  • Copiii obisnuiti sa calatoreasca intr-un scaun de siguranta inca din copilarie vor continua sa accepte firesc centura de siguranta.
  • Fotoliile speciale pentru fixarea copilului trebuie instalate si folosite exact cum recomanda producatorul. Daca nu sunt ancorate suficient de ferm nu vor asigura protectia adecvata. Unele fotolii pot fi folosite fie numai pentru bebelusi, fie pentru copii mici, pe cand altele pot fi transformate pentru a fi folosite in ambele cazuri.
  • Copiii ce cantaresc mai putin de 9 kg trebuie sa stea in masina intr-un scaunel special, semi-inclinat, asezat cu spatele la sensul de mers. In caz de accident, spatele mai solid al copilului atenueaza fortele de impact mai bine decat pieptul si abdomenul lui delicat.
  • Nu amplasati fotoliul special pentru copii cu fata spre air-bag. Punga care se umfla la impact poate duce la ranirea grava a copilului.
  • Centrul masinii (bancheta din spate) este mai sigur decat partile laterale.
  • Nu este recomandabil sa folositi un model de scaun produs inainte de 1991. Fiti prudenti la cumpararea scaunelor deja folosite; nu puteti sti daca au fost avariate intr-un accident.
  • Nu transportati obiecte grele sau nefixate in interiorul masinii si nu va lasati copilul sa se joace cu pixuri, creioane sau alte obiecte ascutite in timp ce calatoriti cu masina.