Totul despre pilulele contraceptive: afla care ti se potriveste cel mai bine

Anul 1960 a insemnat mai mult pentru revolutia feminista decat manifestarea spectaculoasa a nesupunerii sociale.

Envoid, prima pilula contraceptiva se lansa pe piata simultan cu dorinta sexului frumos de a se elibera de constrangerile la care era supus.

Aceasta pilula continea doar estrogen si le-a deschis femeilor de pretutindeni noi perspective.

Pilulele de astazi contin o doza mai mica de estrogen si au un numar mult redus de efecte secundare. De asemenea, si calitatea protectiei s-a imbunatatit semnificativ.

Exista doua tipuri fundamentale de pilule contraceptive: cele combinate, care contin atat estrogen cat si un progesteron de sinteza si cele simple, numite “minipilule”, care contin doar progesteron. Primele pot fi monofazice, difazice sau trifazice, in functie de variatiile in dozele celor doi hormoni. Minipilula este folosita cu precadere de femeile care alapteaza si de cele carora le este contraindicata administrarea de estrogeni. In randul acestora se numara femeile cu varsta mai mare de 35 de ani si cele cu diverse probleme medicale (tromboza, antecedente de infarct, atac cerebral, boli hepatice, migrene etc).

Pe langa acestea mai exista pilulele de urgenta care contin doze mai mari ale acelorasi hormoni gasiti in pilulele obisnuite. La randul lor, contraceptivele de urgenta pot fi combinate sau simple. Cele dintai se administreaza in prize de doua, la 12 ore, pe cand cele simple sunt concepute in doza unica. “Pilula de a doua zi” cum mai sunt numite aceste anticonceptionale, nu trebuie confundata cu substanta Mifepristone, care este un medicament “abortiv” (folosit pentru declansarea unui avort).

Recent a aparut pe piata un tip de pilula contraceptiva care inhiba total menstruatia pe perioada administrarii ei. In ciuda faptului ca multe femei care o folosesc sunt multumite de faptul ca “au scapat de ciclu”, siguranta utilizarii ei este controversata. Ea se administreaza fie in fiecare zi, timp de 365 de zile, fara pauza, fie in prize de 81 sau 84 de pilule, ceea ce inseamna ca femeia va avea menstruatie de aproximativ 4 ori pe an, respectiv o data la 3 luni. Asemenea pilulei combinate si acest contraceptiv pentru uz continuu contine doua tipuri de hormoni.

Avantajele si dezavantajele diferitelor tipuri de pilule

Pilula combinata

Avantaje

– Sunt eficiente in proportie de 99% atunci cand sunt luate in fiecare zi. Cu toate acestea, esueaza in minim 3% din cazuri, maxim 8%.

– Menstruatiile sunt mai usor de suportat, mai regulate si mai putin dureroase.

– Reduce intensitatea simptomelor sindromului premenstrual.

– Reduce riscul de aparitie al cancerului ovarian, a celui de col uterin, a chisturilor ovariene dar si a bolii inflamatorii pelvine.

– Previne inrautatirea acneei.

Dezavantaje

– Pilula creste riscul dezvoltarii tumorilor hepatice si a litiazei biliare.

– Nu sunt indicate femeilor hipertensive favorizand aparitia atacului cerebral, dar si a infarctului.

– Nu sunt recomandate celor cu antecedente medicale care includ migrenele, durerile de cap recurente, boli hepatice precum si tromboza.

– Provoaca greata, voma, cefalee, inflamarea sanilor, ameteala.

– Pot duce la scaderea libidoului

– Pot provoca sangerari neregulate.

Minipilulele

Avantaje

– Pot fi utilizate de femeile care alapteaza si de cele care fumeaza, au peste 35 de ani, sunt hipertensive si sufera de episoade repetate de migrena cu aura.

– Reduc cantitatea de sange pierdut in timpul menstruatiei si atenueaza crampele menstruale.

– Ofera protectie impotriva cancerului de col uterin, a celui ovarian precum si a bolii inflamatorii pelvine.

Dezavantaje

– Nu sunt la fel de eficiente ca pilula combinata.

– Trebuie luate obligatoriu in fiecare zi, la aceeasi ora.

– Pot cauza sangerari extramenstruale si determina frecvent intarzieri ale menstruatiei (uneori ciclul lunar poat fi chiar “sarit”)

– Nu au efect regulator asupra menstruatiei.

– Pot provoca dureri abdominale, crampe, oboseala, bufeuri de caldura, cefalee, greata, ameteala, tulburari de somn.

– Pot avea un efect negativ asupra libidoului.

Pilulele de tip “uz continuu”

Avantaje

– Menstruatia vine doar de cateva ori pe an sau chiar deloc.

– Exista o presupunere conform careia pilulele permanente ar ajuta in tratamentul unor boli precum endometrioza, in reducerea intensitatii durerilor de cap datorate ciclului dar si in prevenirea aparitiei sindromului premenstrual.

Dezavantaje

– Absenta totala a menstruatiei poate duce la dezechilibre in organism.

– Dezavantajele pilulei permanente sunt aceleasi ca in cazul celei combinate.

Pilula de urgenta/de a doua zi

Avantaje

– Este o metoda rapida si accesibila de a “corecta” potentialele consecinte negative ale unui eveniment neprevazut (sex neprotejat, ruperea prezervativului)

– Nu face rau fetusului in cazul in care totusi ramai insarcinata.

– Are o eficienta de minimum 89 %.

Dezavantaje

– Este total contraindicat sa o folosesti ca o metoda contraceptiva permanenta. Chiar daca studiile arata ca o poti folosi ori de cate ori ai nevoie, aceleasi cercetari demonstreaza ca utilizarea haotica si abuziva poate duce la grave tulburari hormonale.

– Ideal este ca aceasta pilula sa fie administrata la maximum 72 de ore de la contactul sexual neprotejat. Daca este luata dupa mai mult timp, eficienta ei se reduce la 50%.

– Este contraindicata fetelor sub 17 ani.

– Poate avea aceleasi efecte adverse ca pilula combinata.

– Se recomanda sa cereti sfatul medicului inainte sa va administrati pilula daca suferiti de una din afectiunile mentionate ca si categorii de risc in cazul utilizarii pilulei combinate.

Tine minte! Pilulele contraceptive nu te protejeaza de o boala cu transmitere sexuala. Doar prezervativul are aceasta proprietate. In cazul in care nu ai incredere deplina in partenerul tau, specialistii te sfatuiesc sa folosesti o metoda combinata care include si prezervativul. Iubeste-ti trupul, respecta-te si alege, impreuna cu medicul tau, tipul de pilula care ti se potriveste cel mai bine.

Related Posts

Comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Categorii Populare