Sugarul la 10 luni

Sugarul la 10 luni

La 10 luni, bebelusul tau poate sa stea in genunchi, cu corpul tinut la verticala, ii place sa mearga de-a busilea, poate sa stea singur in picioare si poate merge daca te tine de mana. Ofera-i sprijin emotional, incurajeaza-l, lauda-l pentru fiecare pas pe care il face. Aceste incurajari il vor ajuta sa-si infranga teama si sa paseasca. Ai rabdare, nu toti copiii invata sa mearga singuri la aceeasi varsta, dezvoltarea psihomotorie tine de fiecare bebelus in parte. Unii reusesc inainte de 1 an, altii mai tarziu. Pregateste-ti aparatul foto sau camera video pentru a surprinde momentele. Autor Adina Hrincu, psiholog de la www.nou-nascuti.ro

 

Baby-CrawlingAtentie la scari!
Bebelusul tau activ a descoperit deja scarile si incearca sa urce. Majoritatea stiu cum sa urce, dar nu se descurca la coborare. Arata-i tu cum sa ajunga sus, sustinandu-l, fiind mereu alaturi de el pentru a te asigura ca isi pune picioarele si genunchii unde trebuie. Nu-l lasa niciodata nesupravegheat in preajma scarilor.

Invata-ma sa vorbesc!
Chiar daca bebelusul tau nu vorbeste prea mult, probabil iti poate spune ceea ce doreste, aratand cu degetul. Nu se mai exprima doar prin plans, ci foloseste mimica, gestica. Daca inca nu ti-a spus “MA-MA”, pregateste-te pentru ca, in curand, te va striga astfel. La aceasta varsta bebelusul intelege tot mai multe cuvinte si propozitii, de aceea eu te incurajez sa-l incurajezi si tu pe el. Vorbeste-i cat mai mult. Evita diminutivele, chiar daca iti par dragalase. Un cuvant rostit corect il va ajuta pe bebe sa-si insuseasca un vocabular corect. Daca pronuntia cuvintelor este una stalcita, repeta cuvantul corect, in timp va invata sa pronunte cum trebuie.

Bebe spune: “papa”, iar tu intretii conversatia raspunzandu-i: “Vrei sa mananci? Ti-e foame?” Amuzati-va imitand animalele. Ii va fi usor sa reproduca aproape corect: “ham-ham”, “uac-uac” sau “mac-mac”. Arata-i, in carti animalele, pentru a putea face asocierile, iar daca ai talent poti chiar sa i le desenezi. Citeste-i copilului tau despre animale, descriindu-le in mod simplist, indicandu-le cu degetul si imitandu-le. Cand iti spune ceva fara noima si inteles, arata-te interesata de conversatie: “Asa…!?”, “Ce interesant!”, “Mai spune-mi!”

Somnul din timpul zilei

Sfatul specialistului:
“Copilul fiind tot mai activ, exista riscul ca programul de somn din timpul zilei sa nu fie respectat. Fiind obosit, organismul se apara printr-o secretie crescuta a hormonilor stimulati; drept urmare copilul adoarme mai greu, apar tulburati de somn si emotionale. El este mai iritabil si plangaret dupa-amiaza sau catre seara, iar noaptea se trezeste fara motiv. Ii este greu sa adoarma si sa doarma.
Tulburari ale programului de somn: mersul la cucalre prea tarziu, trezirea tarzie dimineata sau somn de zi la ore nepotrivite, ore insuficiente de somn, treziri frecvente, somnul de zi lipseste sau este prea scurt, timp indelungat pentru a adormi, miscari numeroase de foiala si rasucire in somn.” (Dr. M.G.Ciobanu, autorul cartii “Mama si Pruncul”, ed. Med. Buc si ed. Accent Print, Suceava)

Nu uita ca bebelusul tau este unic! Acest ghid de dezvoltare iti indica doar potentialul pe care il are un copil, iar daca progresele nu apar chiar acum, nu te ingrijora, ele pot sa apara in curand. Ai incredere si rabdare!

 

Articole similare