Botezul – ce trebuie sa faca nasii?

Botezul – ce trebuie sa faca nasii?

0
botez

botez-15

Picture 1 of 2

Botezul reprezinta cea mai importanta taina crestina, prin savarsirea careia oamenilor li se sterge pacatul stramosesc si devin parte a trupului Mantuitorului.

Nasii sunt de nelipsit din peisajul de botez, tocmai de aceea, intreaga atentie se concentreaza asupra lor, avand de savarsit o serie intreaga de responsabilitati.

Tinand cont de faptul ca au indatorirea de a increstina un prunc, acestia au obligatia crestina de a se spovedi si impartasi, fiind cu suflet curat atunci cand isi primesc copilul in brate.

La intrarea in biserica, nasii trebuie sa rosteasca Crezul, marturisind un botez sincer, pentru iertarea pacatelor. Vor trebui sa se lepede de cele rele si sa imbratiseze Imparatia lui Hristos.

Chiar daca nu se ocupa intru totul de organizarea acestei taine, nasii sunt cei care vor trebui sa cumpere lumanarea de botez, dar si un trusou atat de necesar pruncului, imbracandu-l din cap pana in picioare, imediat dupa scufundarea in Sfanta criselnita. Panza de botez alba, semnificand puritatea sufletului celui mic, va trebui adusa la biserica de catre nasa, infasurand pruncul in ea vreme de cateva minute. Nasii vor avea asupra lor untdelemn, prosop si sapun pentru preot, fasa pentru bebelus.

Cheltuielile din Biserica vor fi suportate de catre nasi, acestia avand datoria de a achita sumele de bani datorate celebrarii slujbei crestine.

Vor putea servi in Biserica invitatii cu fursecuri, prajituri, bomboane, in semnul bucuriei acestui eveniment.

Citeste si:

Ce este botezul?

Slujba de botez

Obiceiuri si traditii de botez

Ce trebuie sa faca parintii?

Lucruri necesare pentru botez

Cat costa trusoul de botez?

Rolul moasei

Scoaterea din mir a copilului

Alegerea numelui