Cum să ne pregătim pentru ziua externării a bebelușului?

Vezi lista detaliată cu tot necesarul pentru externarea mamei și a copilului. De ce au nevoie mama și copilul, momentele de care trebuie să țineți cont și cum să faveți această zi să fie frumoasă și plăcută pentru toți?

Externarea mamei și a bebelușului din maternitate deja este un început de viață familială împreună cu noul membru al familiei. De obicei externarea are loc în a 3-a sau a 4-a zi după nașterea bebelușului, în cazul în care și mama și copilul sunt sănătoși și nu există complicații. Dacă în procesul nașterii au intervenit careva complicații,  mama și copilul vor rămâne sub supravegherea medicilor, atât timp cât va fi necesar. 

Externarea mamei și a copilului este un mic ritual , care depinde în totalitate de dorințele și gusturile părinților a nou-născutului. Să invitați toate rudele sau numai pe cei mai apropiați, este o decizie individuală, care nu poate fi corectă sau greșită, important este să fiți fericiți.

Oricum, singura prezență sigură și inevitabilă în această zi este mama și copilul. În acest articol vom vorbi un pic mai mult despre modul în care aceste două pesoane cheie ar trebui să se pregătească pentru externare – cum trebuie să fie îmbrăcămintea, ce fel de accesorii însoțitoare există și cum trebuie alesei, în general, care sunt lucrurile de care trebuie să țineți cont. 

Pentru mamă

Există câteva lucruri importante pe care  viitoarea mamă trebuie să le pregătească pentru ziua externăriii. Spunem mamei viitoare, pentru că, fără a suferi prejudecăți inutile, vă sfătuim să vă pregătiți pentru această zi calm și din timp, în timp ce sunteți însărcinată. Deseori bărbații (sau, de fapt, altcineva decât noi) nu reușesc să înțeleagă dorințele noastre sau noi nu reușim să le comunicăm despre acestea în mod corespunzător, ceea ce este de fapt normal într-un moment atât de emoționant în primele ore și zile după naștere bebelușului.

Mai jos veți găsi o listă aproximativă cu tot ce are nevoie o viitoare mamă, pe care trebuie să le aibă în momentul externării din maternitate: 

 

  • Îmbrăcămintea. Nu există niște reguli universale pentru îmbrăcăminte, deoarece totul este individual în dependență de fiecare femeie și situația acesteia. Oricum o să vă acordăm careva îndrumări.

 

 

Dacă externarea bebelușului va avea loc în sezonul de vară, cel mai confortabil pentru mamă va fi să poarte o rochie simplă și liberă din țesături naturale. Pantalonii nu sunt cea mai bună idee pentru mamele care au născut prin cezariană, pantalonii pot provoca discomfort abdomenului. 

 

Dacă externarea bebelușului va abea loc în sezonul de iarnă, cel mai sigur va fi să vă pregătiți colanți sau pantaloni pentru gravide, pe care îi puteți asorta cu o bluză liberă din bumbac. Totul este strict individual – unele femei continuă să arate ca însărcinate după ce au născut, în timp ce altele își pot purta rochia de bal în ziua externării. Este foarte important să purtați o pereche de pantaloni confortabili, deoarece poate fi neplăcut nu numai după o cezariană, dar și după o naștere naturală.

 

 

  • Lenjeria de corp este ceva foarte important, la care ar trebui să acordați o atenție deosebită. Indiferent de modul în care ați născut, cu siguranță veți dori să purtați ceva moale, confortabil și probabil cu o talie puțin mai înaltă. Țineți minte că sub lenjeria Dvs. veți avea cu siguranță tampon postnatal și veți alege un model convenabil pentru acest scop, cum ar fi bikini pentru gravide și mame.

 

 

Dacă doriți să purtați lenjerie de corp cu compresie imediat după naștere – vă rugăm să consultați medicul obstetrician-ginecolog și, în cele din urmă, după aprobare, adăugați acest accesoriu la bagajele Dvs. Pentru ziua externării.

 

Desigur, ar trebui să aveți și un sutien de bumbac, care va fi cel mai bun prieten de-a lungul timpului. Rețineți că în primele zile după naștere sânii sunt umpluți cu lapte matern și într-o oarecare măsură vor crește în dimensiune – puteți lua următoarea dimensiune a cupei, deoarece strângerea pieptului de un sutien cu mărimea nepotrivită în timpul alăptării, poate duce cu ușurință la blocarea canalelor și mastită nedorita.

 

Dacă ați născut прин cezariană și sânii dumneavoastră încă nu produc suficient lapte matern în ziua externării, nu trebui să vă vă faceți mari griji. Consultați-vă cu un specialist în alăptare, care vă va oferi cele mai bune sfaturi despre cazul dumneavoastră individual. Chiar dacă după naștere pieptul Dvs. este încă în stare obișnuită, este o idee bună să aveți tampoane pentru sâni pregătite, pentru a vă proteja lenjeria și hainele de scurgeri.

 

  • Încălțăminte. Adesea după naștere picioarele sunt destul de umflate. Acest lucru este mai puțin pronunțat la femeile care au născut în mod natural,  spre deosebire de femeile care au năsut pe cale operativă. Totul este, desigur, strict individual, dar este bine să pregătiți o pereche de pantofi, care sunt cu o mărime mai mare decât pantofii obișnuiți. Este mai bine să nu le folosiți, dar să le aveți, pentru liniștea și confortul Dumneavoastră.

 

Bineînțeles, v-am recomanda să pariați pe pantofi moi cu talpa joasă, deși admirăm femeile, care arată ca și pe podium chiar și în așa zi. Dacă doriți să fiți cu pantofi cu toc –  este alegerea Dumneavoastră, dar trebuie să aveți o opțiune de rezervă dacă renunțați.

 

  • Machiaj și cosmetică.  Dacă faceți parte din femeile care mereu se machiază, nu există nici un motiv să nu faceți acest lucru și în această zi minunată. Puteți face lucruri simple, cum ar fi rimel, creion, ruj. Cu toate acestea, vă sfătuim, chiar dacă aveți și timp și dorință, nu exagerați cu fond de ten, pudră, fard de obraji etc. Particulele mici de praf din ele pot irita pielea și sistemul respirator al nou-născutului, este bine să le evitați în acest stadiu foarte timpuriu.

 

Acest lucru este valabil și pentru parfumuri și deodorante, mai ales dacă ați decis să alăptați copilul. Încercați să le evitați nu numai atunci când copilul se naște, dar cel puțin în primele luni ale vieții sale. Aromele lor sunt prea puternice, iar ingredientele acestora, sunt nepotrivite pentru simțurile fragile și pielea delicată a copilului. Dacă doriți, puteți să utilizați puțin deodorant în ziua externării, apoi căutați alternative bio, care sunt inofensive și fără produse chimice iritante.

În funcție de propriile sentimente, percepții și preferințe personale, puteți să pregătiți și un mic cadou pentru moașe și ginecologii obstetricieni, care au acordat ajutor în timpul nașterii. Acest lucru nu este obligatoriu, dar este o modalitate de a vă exprima recunoștința, atunci când ați avut o naștere frumoasă, cu succes, atunci când așteptările Dumneavoastră au fost justificate cu succes. Acest cadou poate fi pur și simplu simbolic, cum ar fi o cutie de bomboane și o sticlă de vin, care va fi încă mai specială, dacă va fi personalizată. Totul depinde de sentimentele Dvs. de lucruri.

 

Pentru bebeluș

După ce am enumerat cele mai importante lucruri pentru mamă, o să ne axăm pe lucrurile importante pentru bebeluș. Pentru bebelușul de o zi, externarea din maternitate este primul contact cu lumea exterioară – va lua prima suflare de aer proaspăt, va călători acasă și va cunoaște casa. În afară de părinți sănătoși și fericiți, de ce va avea nevoie copilul Dvs. în ziua externării sale din spital?

 

  • Scaun auto.  Aceasta este cea mai importantă cumpărătură, necesară în ziua externării. Conform legilor din România și din întreaga Uniune Europeană, este evident că un bebeluș poate fi transportat numai într-un scaun auto, bine fixat și potrivit vârstei acestuia, încă din primele sale călătorii.  

 

 

Bineînțeles, acest lucru nu trebuie să vă deranjeze, deoarece cărucioarele moderne pentru bebelușii nou-născuți au scoică, care este perfect potrivită și sigură pentru transportarea uni nou-născut. Probabil vă veți simți mai bine dacă este în mâinile dvs., dar aceasta nu schimbă faptul că este expus unui pericol mare în caz de accident. Pentru a afla mai multe despre alegerea unui scaun auto pentru un nou-născut, puteți să deschideți acest articol și să cunoașteți tot ce este foarte important la acesată temă.

 

  • Set hăinuțe pentru externarea bebelușului. Desigur, componentele și tipul set-ului depind în mare măsură de mai mulți factori – geul copilului, sezonul, preferințele părinților. Cel mai bine este să cumpărați cel mai extins set cu mai multe părți și  combinații de opțiuni. Acest lucru se datorează mai multor motive.

 

Primul – puteți aștepta bebelușul în orice sezon și ziua externării poate fi mai călduroasă sau mai rece, în așa mod dacă setul este mai mare, întotdeauna puteți laege și asorta îmbrăcăminteа. 

 

Al doilea – noii părinți nu sunt întotdeauna suficient de bine pregătiți pentru a ști cum să îmbrace copilul în ziua externării pentru ca nou-născutul să se simtă confortabil la ieșirea din maternitate. Desigur, acest simț se dezvoltă foarte repede, dar moașele și asistentele medicale vă pot oferi sfaturi utile dacă le oferiți un set multiplu, care va conține hainele necesare. De obicei setul de îmbrăcăminte pentru nou-născut include următoarele – hăinuțe moi de bumbac cum ar fi body cu mâneci scurte, pijama cu capse tic-tac pentru a fi îmbrăcat mai ușor bebelușul, pantalonași cu botoșei, căciuliță, mănușele, bavetă, pled. Ele pot fi găsite în diferite combinații și fiecare dintre aceste părți poate fi achiziționată suplimentar. Materialul cel mai potrivit pentru setul de bebeluși este bumbacul, dar este de asemenea acceptabil ca setul să conțină pluș, in sau fleece.

 

Vă recomandăm să nu fiți ispitiți și să luați articole de îmbrăcăminte pentru externare, care sunt fabricate din țesături artificiale și irespirabile. Este adevărat că piața oferă o mulțime de oferte, mai ales pentru fetițele mici, dar pijamalele moi de bumbac sunt întotdeauna mai potrivite decât rochia din tul, atunci când vorbim despre un nou-născut.

 

Este foarte important să spălați setul de îmbrăcăminte pentru externare. Folosiți preparate specializate pentru bebeluși, călcați hainele și pregătiți-le pentru cea mai importantă zi – nașterea copilului Dumneavoastră.

 

 

  • Landou pentru bebeluș. Acesta este un coș mic sau o pătură  cu fermoar pentru a purta un nou-născut. Nu este obligatorie, dar o puteți achiziționa dacă aveți nevoie. Nu este nici o problemă pur și simplu să-ți transporți copilul în brațe, înfășat într-o pătură sau în portbebe,  este vorba despre gust și preferință. Landoul este alegerea pereectă pentru bebelușii de iarnă, atunci când trebuie să fie transportați pe o distanță mai lungă.

 

 

  • Scutece. Responsabilitatea pentru scutece după naștere, inclusiv în ziua externării, variază în funcție de spital și de politica sa internă. Este o idee bună să vă familiarizați cu aceste reguli înainte de a merge la maternitate, pentru a evita unele surprize neașteptate.

 

Oricum, nu va fi inutil să aveți un pachet de scutece de unică folosință pentru bebelușul dvs., precum și șervețele umede șervețele umede potrivite. Chiar dacă nu va trebuie să le utilizați înainte de externarea din maternitate, cu siguranță veți obține această șansă foarte repede, atunci când veți fi acasă.

Este important să protejați bebelușul de lumina directă a soarelui în ziua externării – atât timp cât bebelușul se află în mâinilie Dvs. și în timpul călătoriei cu automobilul, dacă e cazul. Acest lucru îl puteți face, folosind o cremă cu protecție solară, potrivită pentru nou-născuți și aplicată cu un strat foarte subțire pe părțile expuse ale corpului. Cu toate acestea, dacă există o modalitate de a proteja copilul de razele directe a soarelui fără a folosi cosmetice speciale, această opțiune este preferabilă. În mașină puteți utiliza parasolare sau jaluzele pentru a bloca razele soarelui.

Despre oaspeți

Tema despre oaspeții care participă la externarea bebelușului este foarte delicată. După cum am menționat mai devreme, diferite familii și diferite tipuri de persoane au diferite idei și preferințe în legătură cu acest subiect. La externarea mamei și a copilului pot fi prezenți numai părinții sau chiar întreaga familie, tot depinde de preferințele acestora. Externarea poate fi sărbătorită în diferite moduri, unii preferă să servească oaspeții cu bomboane, suvenire drăguțe sau să fie acasă în jurul familiei la o masă. Fiecare opțiune este bună, atâta timp cât nu deranjează bebelușul și mama și nu le pune în pericol sănătatea. 

Am dori să rezumăm câteva recomandări de bază privind comportamentul vizitatorilor la externare – unele dintre ele sunt destul de logice, altele – ceva mai specifice.

  • Respectați dorințele familiei tinere și starea femeii. Adesea, după spital, tânăra mamă trebuie doar să se întoarcă acasă și să doarmă cu copilul ei. Poate că există careva detalii despre nașterea ei, pe care niciodată nu o veți cunoaște, dar pe care trebuie să le admiteți și să o respectați. Nu insistați să-și primească oaspeții acasă, dacă știți și vedeți că nu este în stare să facă acest lucru. Acordați ajutor fără a deranja, ascultați răspunsul ei și respectați-l.

 

  • Nu insistați sa luați bebelușul sau sa îl sărutați pe față. Acest lucru este în sine periculos pentru sănătatea bebelușului, care nu are încă imunitate și toate tipurile de vaccinuri obligatorii. Unul din cinci adulți, de exemplu, este transportor sănătos de pertussis – o Tusea convulsivă, boală de la care bebelușul va fi vaccinat înainte de vârsta de un an, dar care poate provoca leziuni grave organismului său înainte de aceasta.
  • Nu mergeți la externare dacă sunteți bolnav. Chiar dacă bolile dvs. par să fie nesemnificative, fiți înțelegători și atenți cu nou-născutul, chiar dacă aeți un guturai elementar.
  •  Nu dăruiți mamei buchete mari de flori. Nu este întâmplător faptul că introducerea florilor în incinta spitalului de maternitate este interzisă – polenul este unele dintre cei mai puternici alergeni din natură. Nu este exclus faptul că un nou-născut va avea o reacție negativă la acestea, ceea ce nu se recomandă la această vârstă fragilă. Dacă doriți să demonstrați dragoste și respect față de această femeie mai bine întrebați-o de ce are nevoie și dăruiți-i aceasta în locul unei flori. Poate suna banal, dar, de obicei, în acest moment se dovedește că are nevoie de mult mai mult decât credea înainte de naștere.

 

Fiți înțelegători și nu vă supărați pe tânaăra mamă dacă nu este la fel de activă și comunicabilă. Unele femei trec prin procesul de naștere ușor, iar altele foarte greu. Unele femei doresc în acest moment numai liniște și somn, ca să-și recupereze puterile, iar altele au o energie colosală și sunt foarte active, totul este foarte individual. 

Ținând cont de toate aceste detalii, puteți fi puțin mai pregătit pentru confortul tuturor participanților în această zi specială – de la mamă și copil, până la oaspeți și la echipa de la  maternitate. Aceasta este una dintre zilele cele mai speciale din viața Dvs., procedați în așa fel, încât să vă fiți fericiți și o să o țineți minte toată viața. 

Redactia Bebelu
Redactia Bebelu
Bebelu.ro s-a născut din plăcerea autorilor ei de a scrie, din plăcerea graficienilor ei de a desena şi de a realiza cel mai complex proiect în segmentul de creştere şi îngrijire a copilului. Bebelu este o plaformă online pentru părinţi şi copii şi pentru cei care ar dori să redevină copii. Ne propunem să încântăm vizitatorii, să-i fascinăm, să-i surprindem şi să-i reţinem în mrejele paginilor noastre.​ Publicația Bebelu a apărut în anul 2014, pentru a oferi unor oameni capabili dintr-o ţară frumoasă posibilitatea de a-şi demonstra talentele, a-şi oferi serviciile, echipa colaborând în acelaşi timp cu 16 specialişti în domeniile de maxim interes, astfel că aici veţi identifica o serie întreagă de recomandări şi informaţii foarte bine structurate, aşa încât să obtineţi ceea ce vă doriţi – o informaţie corectă, clară şi sigură. În cele 84 de secțuni vă stârnim, lună de lună, curiozitatea, fie că sunteţi animaţi de dorinţa de a avea un copil, fie deja aţi împărtăşit bucuria primelor clipe, obişnuindu-vă cu interviuri, articole şi recomandări avizate. Cititorii Bebelu.ro vor afla sfaturi, practici eficiente, vor deveni parte a unor experienţe de viaţă trăite de mămici, vor fi puşi la curent cu cele mai noi măsuri legislative care să le asigure siguranţa şi stabilitatea familiei. Cititorii se vor bucura să afle despre povestea frumoasă de viață a unei mămici celebre – Elena Băsescu, într-un interviu acordat în exclusivitate revistei Bebelu,vor fi puşi în temă cu ultimele tendinţe în materie de frumuseţe, diete şi modă parcurgând atent şi rubricile permanente începând cu: Rubrici: PĂRINŢI CELEBRI – Cele mai cunoscute personalităţi mondene vor fi alături de tine pentru a te îndruma, oferindu-ţi un sfat din experienţa lor de părinte. SARCINA ŞI NAŞTEREA – este un capitol destinat celor 9 luni de viaţă intrauterină. Vor fi prezentate informaţii referitoare la simptomatologia primelor zile de sarcină, evoluţia fătului pe parcursul celor nouă luni, analize necesare, alimentaţie, sănătate, pregătire pentru naştere. Tot aici puteti găsi informaţii preţioase dedicate naşterii şi recuperării postpartum. BEBELUŞUL ÎN PRIMUL ANIŞOR – este un capitol destinat îngrijirii sugarului. Alăptarea, scorul Apgar, îngrijirea bontului ombilical, prima băiţă, diversificarea sunt doar câteva dintre cele mai captivante subcategorii. COPILUL 1-6 ANI – este un capitol dedicat creşterii şi îngrijirii copilului din primul an şi până la vârsta şcolară. Mămicile vor reuşi să afle cum anume să se descurce cu propriul copil, cum să îl îngrijească în aşa fel încât să crească perfect sănătos. EDUCAŢIE – este un capitol captivant în care poţi afla cum să îţi educi copilul în aşa fel încât să poţi obţine performanţe şcolare sigure. FAMILIA – este un capitol destinat vieţii de familie ce conţine o serie întreagă de sfaturi eficiente. COPII TALENTAŢI – este un capitol fascinant dedicat copiilor valoroși ai țării. ÎNVAŢĂ SĂ PREVII! –sunt prezentate soluţii de prevenire a anumitor probleme de sănătate ce pot afecta atât viaţa copiilor, cât şi pe cea a părinţilor.

Related Posts

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente

Categorii Populare