Cum se formeaza laptele matern?

Cum se formeaza laptele matern?

alaptare

alaptare

Picture 1 of 2

Formarea laptelui matern are loc in primele clipe dupa nastere. In cazul unei nasteri prin cezariana, lactatia poate surveni cu cateva ore mai tarziu, insa nu este un semn de ingrijorare.

Sanul are la baza tesutul glandular care are drept atributii formarea laptelui matern in perioada imediat urmatoare dupa nasterea nou-nascutului.

Recomanda aceasta pagina! Un parinte iti va multumi:

La nivelul fiecarui san se gasesc mai multi corpi glandulari care au drept rol legatura ce se va forma intre canalele de curgere a laptelui si mamelon.

Sub influenta oxitocinei, hormon secretat de glanda hipofiza, dar si ca urmare a actiunii directe a prolactinei, formarea laptelui matern se produce cu regularitate imediat dupa momentul nasterii.

Cu toate ca la inceput fiecare mamica are senzatia ca nu are lapte necesar pentru a-si hrani nou-nascutul sau ca acesta este prea subtire, in realitate lucrurile stau exact invers.

Formarea laptelui matern are loc imediat dupa nastere, alaptatul nou-nascutului devenind un stimul pentru ca fibrele musculare sa se poata contracta si sa impinga laptele spre canalele de curgere si mai apoi spre mamelon.

In ceea ce priveste forma sau structura laptelui matern multe mamici considera ca acesta este mult prea subtire si poate inconsistent pentru satietatea bebelusului. Opinie falsa, potrivit specialistilor. Nu trebuie sa uitam faptul ca laptele matern secreta o mare cantitate de lapte, prima parte a lactatiei fiind apa pentru a regla senzatia de sete a nou-nascutului, iar mai apoi laptele matern va asigura nutrientii necesari dezvoltarii acestuia.

 

Foto: http://www.totulpentrufemei.ro / http://www.utilecopii.ro

 
1 comentariu

  1. Laptele matern se formeaza in sani de la aproximativ jumatatea sarcinii. El poarta denumirea de colostru. Cum altfel va explicati faptul ca secretia lactata se observa inca din sarcina la o mare parte dintre femei si alaptarea unui copil poate avea loc si cand mama este insarcinata cu un alt copil? Prolactina este responsabila de formarea laptelui iar ocitocina este responsabila de eliberarea lui. Laptele matern este disponibil pentru bebelus din primele momente dupa nastere – in sensul ca nu se fabrica atunci, el este deja gata – de aceea recomandarile OMS sustin initierea alaptarii in prima jumatate de ora de viata, si nu mai tarziu de 2 ore…

Lasa un comentariu