De ce nu vrea sa mearga la scoala

De ce nu vrea sa mearga la scoala

0

Refuzul de a merge la scoala este des intalnit la copii si este simptom pentru o serie de problemele psihoemotionale. Ce inseamna daca nu vrea sa mearga la scoala?

Ceva il sperie

Copilul vrea sa evite situatii care ii provoaca anxietate. Daca il intrebi insa daca il sperie ceva, copilul nu stie sa spuna exact ce il deranjeaza. Simpla intrebare ii provoaca plansul sau starea de agitatie si chiar frica. Poate ca are in clasa sau in scoala vreun bataus care il agreseaza, poate este deranjat de glumele proaste ale copiilor, poate a avut loc un incident jenant si de atunci este privit cu alti ochi.

Cateva semne ca ar putea fi agresat la scoala:

Un copil agresat, verbal sau fizic are schimbari bruste de comportament – se fereste de gesturile voastre de afectiune sau, dimpotriva, incepe brusc sa doreasca sa fie mereu in preajma parintilor si sufera cand acestia pleaca de langa el. Copilul traieste la o scara mai mare anxietatea de separare de la varsta de 2-3 ani. Apoi, parintii pot observa ca cel mic are episoade de furie, rabufniri la adresa unor prieteni sau in legatura cu lucruri care ii faceau placere. Vorbeste mai putin sau se apropie de un animal sau de un copil mai mic sau dimpotriva, incepe sa ii tachineze pe cei mai mici. De obicei, cand un copil este agresat, tinde sa protejeze pe cei mai neajutorati decat el sau, la extrema cealalta, manifesta episoade de agresitate, compensand propriul lui sentiment de neputinta cand este agresat. Copilul agresat la scoala are schimbari de apetit – fie mananca mai mult decat de obicei, fie refuza sa manance, si are probleme cu somnul, nu poate sa adoarma sau are cosmaruri sau chiar daca doarme, se simte vesnic obosit.

Nu vrea sa fie criticat

Inevitabil, scoala este un loc unde esti evaluat – profesorii te scot la tabla, au loc intreceri sportive, trebuie sa prezinti anumite lucrari in fata clasei. Ca atare, unii copii se pot simti judecati si expusi criticilor, ajungand sa se simta inferiori. Un astfel de comportament este des intalnit la copiii cu varsteintre 11-17 ani. Senzatia de esec aduce dupa sine o tendinta de autoizolare, care poate da in depresie. Copilul trebuie incurajat si laudat pentru calitatile lui. Nu poate excela la toate, dar sigur are cateva talente care trebuie descoperite si exploatate.

Vrea mai multa atentie

Uneori, nu se intampla nimic rau la scoala, cel mic nici nu e speriat, nici nu se simte judecat. Refuzul lui de a merge la scoala are ca principal motiv faptul ca isi doreste mai multa atentie din partea parintilor. Comportamentul lui opozant (refuzul de a merge la scoala si a face ceva considerat obligatoriu) si incercarile de santaj sentimental sunt generate de dorinta ca cei apropiati sa ii ofere mai multa atentie, mai multa iubire, mai multa importanta. Uneori, copilul oglindeste inapoi ceea ce percepe el ca lipsa de interes din partea parintilor si se izoleaza, sta numai in camera lui, pe computer si tableta, jucandu-se si respingand apropierea parintilor, ca un soi de pedeapsa pentru adultii care nu-i inteleg sentimentele. Cu cat situatia treneaza si nu se gaseste o cale de comunicare, cu atat dorinta lui de atentie se transforma in agresivitate sau stari depresive.

Are ceva mai interesant de facut

Uneori, copilul tau nu mai vrea la scoala pentru ca pur si simplu, are alte lucruri mai interesante de facut. Vrajit de mirajul tabletei, al locurilor, al filmelor si videoclipurilor, de ce ar mai fi atras de niste ore plictisitoare, la care uneori doamnele nici nu se prezinta? Daca profesorii nu vin la scoala sau intarzie minute in sir, el de ce ar trata scoala cu mai mult interes? Daca pana si adultii care sunt platiti sa vina sa ii invete pe copii lucruri nu se obosesc sa se arate, atunci el, care merge la scoala fara sa fie recompensat pentru asta financiar, de ce s-ar mai duce?

Aici, din pacate, de vreme ce nu putem schimba comportamentul profesorilor, putem incerca sa gasim o alta scoala, in care profesorii sa fie mai implicati, sa stie sa atraga atentia elevilor si sa le dezvaluie lucruri interesante, pentru care merita sa mergi la scoala. Scoala poate fi cool si depinde in mare parte de talentul si daruirea profesorilor sa o faca interesanta pentru copii.